Kosgeb

KOSGEB Ev Hanımlarına İş Yeri Desteği Veriyor

Ev hanımları kendi ayakları üzerinde durabilmek ve ek gelir elde edebilmek için birçok iş alternatifini değerlendirmek isteyebilir. Bunun için ek işler yapabilecekleri gibi kendi dükkanlarını da açabilirler. Sermayesi olmayan bayanlar nasıl dükkan açılabileceğini merak edebilirler.

Bunun için girişimci hanımlara aslında birçok kurum destek vermektedir. Bu destekler içinde en çok KOSGEB’in ev hanımlarına sunmuş olduğu iş yeri açma kredi desteğidir. KOSGEB girişimci bayanlara iş yeri açma ve geliştirme kredisi vererek onları ekonomik olarak topluma kazandırmayı amaçlamaktadır.

KOSGEB’in Bayanları Desteklediği Alanlar

KOSGEB kredi desteği hangi alanlarda verilmektedir? Yani her bayan KOSGEB’den direkt kredi alabilir mi? Bunun için işletme sahiplerine ya da yeni işletme açacak olan ev hanımlarına bazı şartla sunulmaktadır. Bu şartlar altında bayanlara tamamen hibe şeklinde krediler verilmektedir.

KOSGEB kredisi almak isteyen hanımlar herhangi bir alanda iş yeri açabilirler. Ama Türkiye şartlarında daha çok bayanlar bükme-katmer-el işi yemek salonu açmayı tercih etmektedir. Bu şekilde daha iyi yapabildikleri alanlarda iş sahibi almak daha kolay gelmektedir.

Bükme-Katmer Dükkanı Açmak İçin Kredi Çekmek

Kredi alarak ev işleri ürünler yapmak isteyen bayanlar bunun için öncelikle KOSGEB iş yeri edindirme kredi desteğine başvuru yapması gerekmektedir. Ev hanımları ve diğer vatandaşlar için kredi başvuru süreci kısaca şu şekilde olmaktadır;

  1. Adım: Bayanlar Nasıl Bir İş Yapacaklarının Planlamasını Yapar (Örneğin, bazlama salonu açmak gibi)
  2. Adım: İl ya da ilçe merkezinde bulunan KOSGEB merkezine iş yeri açma kredisi için başvuru yapılıp gerekli kayıt işlemleri yapılacaktır.
  3. Adım: KOSGEB’in vermiş olduğu ve yaklaşık olarak 32 saat süren Uygulamalı Girişimcilik Kursuna katılıp devamsızlık yapılmadan devam edilmesi gerekmektedir.
  4. Adım: Kurs sonrası yapılacak ve kısaca testlerden oluşan 30-40 soruluk sınavdan başarılı olmak (Birçok kişi başarılı olabilmektedir)
  5. Adım: Kurs sonrası açılacak iş merkezi ile ilgili kişinin kendisinin hazırlayacağı bir iş planının sunulması gerekmektedir. Bu iş planını kendisi hazırlayamayan kişiler danışmanlık firmalarından destek alabilirler.

Süreç kısaca bu şekildedir. Bu süreci başarılı bir şekilde tamamlayan ev hanımlarına artık KOSGEB hibe desteği resmen başlatılacaktır.

KOSGEB Geri Ödemesiz Dükkan Kredisi Nasıl Alınır?

İş planı kabul edilen bayanların hesabına direkt para yatmaz. Bunun yerine bayanların aşağıdaki süreçleri uygulaması gerekmektedir. Ev hanımları olsun ya da diğer kişiler olsun kurs akabinde iş planlarını kabul ettirdikten sonra, açmak istedikleri dükkanı kendi öz sermayesi ile açıp daha sonra gerekli makine ve ekipmanları dükkana yine kendi parası ile satın alarak koyacaktır.

Bu aşama sonrası KOSGEB’e yapılan tüm harcamaların ne kadar tuttuğuna dair dekontlar sunulacaktır. KOSGEB üst sınırı 50 bin TL olmak üzere bayanlara yapılan harcamanın %90’ına kadar geri ödemesiz hibe verecektir.

Ev Hanımlarına KOSGEB Kredisi Veriliyor Mu?

KOSGEB Geri Ödemesiz Kredi Hesaba Taksitler Halinde Yatmaktadır

KOSGEB kredisini almaya hak kazanan kişilerin hesabına tüm para hemen yatmaz. Bunun yerine toplamda 2 seneyi bulan bir süreç içinde para aktarımı yapılır. Her ay örneğin, 1000 TL hesaba para geçmektedir. Bunun yanı sıra ilk harcamaları karşılayacak olan %40’lık ilk ödeme peşin yatmaktadır. Sadece kalan %60 oranı taksitler halinde yatmaktadır.

Örneğin; KOSGEB’den 40 bin TL olan birinin dükkanını kendi cebinden açıp makbuzları da KOSGEB’e sunması sonrası hesabına ilk önce 16 bin TL yatırılır. Daha sonra kalan 24 bin TL’de her ay bin TL olacak şekilde 24 ay boyunca taksitler halinde hesaba yatmaya devam eder.

KOSGEB Hangi Durumlarda Yardımı Keser

KOSGEB yapılan hibe desteğinin yerinde ve amacına uygun kullanılmasını istemektedir. Bunun için her ay ya da birkaç ayda bir denetçiler dükkana gelerek yapılan harcamaların doğru yerde kullanılıp kullanılmadığını tespit eder. Yanlış iş yapan kişiler uyarılır. Kişi daha sonra yine kendisine verilen hibeleri dükkanda değil de başka yerde kullanmaya devam eder ve bu da tespit edilirse o zaman KOSGEB vermiş olduğu hibe desteğini kesecektir. Yani tüm harcamaların KOSGEB mevzuatına göre yapılması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu