Hayvancılık KredisiYeni iş fikirleri

Salma Köy Tavuğu Çiftliği Kurma Maliyeti 2023

Hem ülkemizde hem de yakın ülke komşularımızda organik ürün tüketim alışkanlıklarının hızla artması ile artık, fabrikasyon yumurta yerine organik köy tavuklara daha fazla önem verilmeye başlanmıştır.  Özellikle köy usulü, salma yani gezen tavuk yetiştiren kişiler bunların yumurtalarını doğal olarak ürettikleri için oldukça tercih edilmektedir. Ve köy tavuğu yumurta işinde oldukça büyük paralar kazanılmaktadır. Bu işten iyi para kazanmak için mutlaka bir çiftlik kurmak gerekmektedir. Salma köy tavuğu çiftliği kurma maliyeti ne kadardır? Bu konuda tavuk üreten işletmeler ve bu noktada tavuk çiftliği kurma projesi noktasında bir araştırma yaptık. İşte tavuk yumurtası işinde kar oranı…

Organik Yumurta Çiftliği Kurma Maliyeti 

Köy tavuğu yetiştirmek için köyde oturma şartı yoktur. Oturduğunuz belediye sınırları içinde kanatlı hayvan yetiştirmenize izin veriliyorsa bahçenizde bile bunu yapabilirsiniz. Ama kurumsal bir kimlik kazanarak köy tavuğu ve yumurta üretimi yapmak istiyorsanız bunun için, köy yerleşim bölgelerine yakın bir arazi sahibi olmak ya da bu araziyi kiralamak durumundasınız.

Köy tavuğu üretim alanı için, tavuk sayısına bağlı olarak değişmekle birlikte en az 5000 bin metrekare yani 5 dönüm yer olması gerekmektedir. Bu alanda binden fazla tavuk yetiştirme işi yapılabilir. Bu yerin kiralama maliyeti, bina yapımı ve canlı tavuk alımı için ortalama olarak 300 bin TL para gerekmektedir.  Ama bina maliyetini düşüren kişiler için bu maliyet biraz daha düşebilir.

Sermayesiz Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?

Eğer tavuk çiftliği kurmak istiyor; ama bunun için sermayeniz yoksa o zaman buna çözüm için bazı yöntemler kullanabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi son zamanlarda yaygınlaşan bayilik sistemidir. Yani aynen bir petrol istasyonu gibi düşünebilirsiniz. Siz büyük köy tavuğu yetiştiren firmalara sadece yer göstereceksiniz. Onlar da gelip size prefabrik bir köy çiftliği kuracaktır.  Bunun için sizden bir para talep edilmeyecek; ama daha sonra üreteceğiniz ürünlerin bir kısmı ile parça parça borcunuzu şirkete ödemiş olacaksınız. Borç bitince de artık prefabrik tavuk çiftliği tesisi tamamen size ait olacaktır. Bu şekilde Türkiye’nin birçok ilinde bayilik veren firmalar bulunmaktadır.

Ayrıca bu gibi şirketler, sizin üreteceğiniz yumurtaları da alma garantisi vermektedir. Yani hem sermayesiz iş kurmuş olacaksınız hem de ürünlerinizi hemen satabileceğini bir Pazar bulmuş olacaksınız.

Salma KÖY Tavuğu Çiftliği Kurma Maliyeti

Gezen Tavuk İşi Kazançlı Mıdır?

Gezen tavuk işi yani köy tavuğu işi oldukça kazançlı bir iş olarak kabul edilebilir. Çünkü, ortalama bir köy tavuğu her gün bir yumurta yumurtlamaktadır. Bu tavuk,  gibi ortalama 1000 adet tavuğu olan bir üretici günlük en az 750 tavuk yumurtası üretebilir. Tavuk yumurtaları pazarda ortalama olarak 50 kuruş ile 80 kuruş arasında satılmaktadır.

Ama toptan köy tavuğu yumurtası satışı yapacağınız için sizin satabileceğiniz rakam daha düşük olacaktır. O da ortalama olarak 30- 40 kuruşa kadar düşecektir. Ama günlük 750 yumurta aylık ortalama olarak 25 bin yumurtaya denk gelecektir. Bu yumurta sayısı 20 kuruş ile çarpıldığında, 8-10 bin TL arası bir kazanç olacaktır.

Ama bu paranın %50 ‘si masraflara gideceğini düşünürseniz kalan 4-5 bin TL oldukça iti bir rakam sayılmaktadır. Zaten köy tavuğu işi yapan üreticilerin bir kısmı köyde evinin bahçesinde birkaç yüz tavuk ile bu işi yapmaya çalışmaktadır. Tavuk sayısı arttıkça da elde edilen kar oranında artış olacaktır.

Bir önceki yazımız olan Ziraat Bankası Hayvancılık Kredisi   başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

4 Yorum

  1. 25 bin yumurta 20 kuruşa çarptığınızda 5 bin tl eder. O da zaten günümüz Turkiyesinde masrafını ancak karşılar. 8-10 bin nerden çıkardınız?! ))

  2. dostum gerçekten bunlar nasıl hesabı yaptılar anlayamadım günlük 750 yumurta diyor 750*30=22500 adet 22500*0,20krş=4500tl ediyor hadi benim matematiğim zayıf ta bunu yazan nereden buldu anlamadım

    1. İbrahim Bey öncelikle bu iş ile ilgileniyorsanız bol kazançlar. Günlük 750 ve nihayetinde 30 gün x 750 net dediğiniz rakam çıkmaktadır. Fakat dikkat ederseniz hep ortalama diye ifadeler kullandık. Bu yazılarımızı bu işi yapan kişilerden araştırarak yapıp bu işe yeni girecek olanlara rehberlik yapmak amacı ile yazıyoruz. Sonuçta tavuğun başında bekçi gibi bekleyip kaç tane yaptığını saymıyoruz 🙂 Diğer taraftan evet kazanç hesaplamasında bir yanlışlık olmuş. Onu düzelteceğiz. yapmış olduğunuz olumlu uyarıdan dolayı teşekkür ediyoruz. Bu yazımızı okuyan üreticiler varsa paylaşmak istediklerinizi yazarsa bu işe yeni girecek olanlara çok faydalı olabilir. Bilgi paylaştıkça çoğalır. Herkese bol kazançlar 🙂

  3. Selamlar
    Türkiye’nin et ve yumurta ihracatindaki sikintilar bircok markanin iflasindan oturu kapanmasi veya iflas talebinde bulunmasi hatta özelikle yakin zamanda banvitin brezilya brfye satilisi gibi unsurlarin bu işin beklenen kârı karsilamamasi gibi bir durum olabilir mi ozelik tarim bakaninin degismesi ( cunku cin ve körfez ulkeleri icin projeler vardi ve tarim bakan degisince projelerin askiya alinmis olabilir son durumu bilmiyorum) 20 bin yumurta ve et icin tavuk ( lohman ya da ataks ve broiler) 1 donum bunun icin maliyet 600-700 bin civari ortalama bir maliyet desek bunun amortisi cok yillari alir mi ve bu ihracat sikintisi uretim maliyetlerinin ithalinin pahali olmasi ve surekli kur artisi gibi etkenleri goz onunde bulundurursak bu işe girip girmeme konusunda fikiriniz nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu