Yeni iş fikirleri

Kalabalık Yerlerde Tezgah Açma İzni Alma

Belediye sınırları içinde yer alan ve insanların sürekli olarak gezdiği kalabalık yerlerde tezgah açan kişiler büyük gelir elde etmektedir. Bu durumun farkında olan girişimciler, kalabalık yerlerde tezgah açma izni nasıl alınır sorusunu merak etmektedir. Seyyar büfe ya da seyyar tezgah açma ruhsatı nasıl alınır? Seyyar çalışmak ve nerede kalabalık insan kitlesi varsa orada ürün satmak isteyen kişiler, seyyar stant açma ruhsatının nasıl alınabileceğini merak etmektedir. Her isteyen kişi bu işi yapabilir. Seyyar satıcılık ile ilgili tüm merak edilen soruların cevaplarını bu yazımızda sizler için paylaştık.

Seyyar Stant Açma

Kış aylarının gelmesiyle toplu taşıma duraklarının yoğun olduğu yerlerde kestane  veya sahlep satışı   ile birlikte seyyar satıcıların da gelirleri bir hayli artmaya başlamıştır. Özellikle aperatif yiyecekler satan seyyar satıcılar, insanların en çok gezdiği yerleri tercih ederek bu noktada iyi gelir elde edebilirler. Yaz aylarında süt mısır ve dondurma satılır, kış aylarında ise kestane büyük gelirler elde edilebilmektedir. Ama bu satışlardan kazanç elde edebilmek için doğru ve kalabalık yerlerde satış yapmak gerekmektedir.

seyyar satış kestane

Seyyar Satıcı Olmak İçin İlk Adım

Kalabalık yerlerde satış yapabilmek için de belediyeden her türlü izinlerin alınmış olması gerekmektedir. Peki seyyar satış için belediye izni nasıl alınır? Örneğin, kestane , süt mısır, dondurma ya da midye satmak için küçük ve pratik bir tezgaha ihtiyacı olan kişiler, bu tezgahı açabilmek için ne gibi bir yöntem izlemelidir?

daha önce yazdığımız makalemizde seyyar satıcı olmak için izin almak hakkında merak ettiklerinizi  okuyabilirsiniz.

Süt Mısır Dondurma Tezgahı

Belediye izinleri alınırken, satılacak ürünlerin çeşidi önemlidir; ama bu yazımızda dondurma-süt mısır ve midye tezgahları üzerinden örnek vererek diğer tezgahlar hakkında da genel bir bilgilendirme yapacağız. Bu gibi pratik tezgah açacak olan işletmeciler öncelikle satış yapacakları yeri ayarlamaları ve buranın kime ait olduğunu tespit etmelidir.

Özel Mülkiyete Ait Yerler

Yer özel şahıslara aitse bu yer için öncelikle kira kontratı yapılmalıdır. Yer belediyeye aitse yine belediyenin bu yer için her yaz ya da kış döneminde açmış olduğu dönemlik ihalelere girerek yerin kiralamasını yapması gerekmektedir. Bu iki şekilde kiralama yapan kişilerin artık resmi olarak belgeleri hazırlamaları gerekmektedir. Peki seyyar satıcılık belgeleri nelerdir?

süt mısır

İzinsiz Seyyar Satıcılığının Cezası Nedir?

Ruhsat almadan seyyar satılık yapmanın cezası  idari para cezası olarak belirlenmiştir.  Kabahatler Yasasının 38. Maddesinin 1. Kısmında 153 TL olarak belirtilmiştir.Fakat bu ceza her yıl değiştiği gibi sattığı ürün ve konumuna göre para cezası artmaktadır

Seyyar Satıcılık Belgeleri Listesi

Seyyar satıcı için izin almaya karar verdiğinizde ne satmak istediğinizi karar vermeniz gerekiyor ki ona göre izin almalısınız.

1- Kalıcı seyyar satıcılık izni sadece Simit arabalarını kapsamaktadır.

2- Geçici seyyar satıcılık izni sadece mevsimlik Kavun-Karpuz şatış yerlerini kapsamaktadır.

Seyyar satıcılık yapmak isteyenler belediyenin istemiş olduğu tüm belgeleri eksiksiz olarak toplamaları gerekmektedir. Seyyar olarak genelde gıda ürünleri satıldığı için, bu noktada insan sağlığı ön plana çıkmakta ve resmi olarak tüm belgelerin de bun göre eksiksiz olması gerekmektedir. Pek seyyar satıcılık için istenen belgeler nelerdir? Bunlar;

  • Vergi levhası ( seyyar satıcıların da vergi ödeme zorunluluğu vardır)
  • Türk Gıda Koteksi Belgesi
  • Hijyen belgesi ( Özellikle gıda ürünleri satan kişiler için )
  • Ürünlerin nereden alındığı gösteren irsaliye ve diğer faturalar
  • Satış yapılacak yerin kira kontratı
  • Satış yapılan yere sağlanacak elektrik ya da su için geçici abonelik belgeleri

Bu belgelerin toplanması sonrası uygun ve denetlemesi yapılan bir stant ile daha önce belirlenen noktada satış yapılmaya başlanabilir. Seyyar stant açan işletmeciler, eğer kalabalık yerde ve belediyenin gösterdiği alanda stant açmışlar ise o zaman bu yerden ayrılamazlar. Yani bir gün bir caddede başka bir gün başka yerde stant açmaya izin verilmemektedir.

Cadde Üzerinde Nasıl Stant Açılır?

Şehirlerin genelde trafiğe kapalı ve insanların sık sık dolaştığı yerlerde çok fazla seyyar stant açıldığı görülmektedir. Bu stantları açan kişiler, kendi başlarına ve belediyeden izinsiz bu işi yapamazlar. Yukarıda saydığımız şartları yerine getiren kişilere belediye tarafından belli noktalar gösterilir. Bu kişiler belli dönemlerle sınırlı kalmak üzere belli bir ücret karşılığında kendisine gösterilen alanda satış yapılır.

Sakin Yerlerde Tezgah Açıp Satış Yapmak

Belli bir alanda satış yapmayan daha doğrusu çok kalabalık olmayan yerlerde satış yapan seyyar satıcılar ile şehrin kalabalık caddelerinde sabit stant ile satış yapan seyyar satıcılar farklı özellikler gösterir. Seyyar satıcılar kendi başlarına şehrin istedikleri noktalarında satış yapabilirler. Sadece sabit esnafların belli bir mesafesine yaklaşmamak ve belediyenin yasakladığı alanlara girmemek koşulu ile belediye sınırları içinde istedikleri gibi satış yapabilirler.

Kalabalık Yerlerde Stant Açmak

Kalabalık caddelerde stant açan kişiler sabit kalmak zorundadır. Bu gibi yerler belediye tarafından gösterilen alanlardır. Ama kalabalık cadde üzerinde satış yapan esnaflar zaten büyük kazanç elde ettikleri için buradan ayrılarak diğer tenha yerlerde satış yapmak da istemez.

Seyyar Satıcı Vergi Öder mi

Seyyar Satıcılar Vergi Öder mi?

Eğer giyim eşyası, yüksek meblağlarda satılan ev aksesuarları,  temizlik malzemesi, süs eşyaları, bakkaliye ürünleri vb. ürünlerini satıyorsanız ve fiziki iş yerleri önlerinde bu ürünleri satmak için tezgah açtıysanız vergi ödemek zorundasınız. Fakat gezici olarak çalışan ve yukarıda bahsettiğimiz ürünleri saymıyorsanız vergiden muaf olursunuz. yani simit, kestane pamuk şekeri vs. ürün satanlar vergi ödemezler.

 

Bir önceki yazımız olan Seyyar Satıcılık İzni Alma Aşamaları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu