Ziraat Bankası İpotekli Konut Kredisi Şartları

Kirada oturup da kiradan kurtulmak isteyenler ya da yeniden ev alarak yatırım yapmak isteyen kişiler için Ziraat Bankası tarafından çok uygun faiz oranları ile ipotekli bireysel finansman kredisi verilmektedir. Konut kredisi vade sayısı normal konut kredileri için 180 ay olarak belirlenmiş iken yasa kapsamında verilen kredilerde ise ipotekli kredi vadesi 60 ay ile sınırlandırılmıştır. Ziraat Bankası ipotekli krediler için istenen şartlar ve evraklar ile ilgili olarak aşağıda tüm merak edilenleri yazdık.

Ziraat Bankası İpotekli Ev Kredisi İçin İstenen Şartlar
İpotekli kredi kullanmak isteyen kişilerin kredi başvurusu yapmadan önce evin eksper değerinin en azından %20’ini karşılayabilecek bir peşinatının olması gerekmektedir. Bu peşinat oranı BDDK tarafından belirlendiği için bankanın bu noktada yapabileceği pek bir şey yoktur. Sadece peşinatsız konut kredisi çekmek için kullanılabilecek özel bir yöntem olarak ek teminat sunarak kredi çekmek işlemi yapılabilir. Bunun için yapılan ipotek işlemine ek olarak ayrıca 2. Bir ipotek daha tesis edilir.
Ev Kredisi İçin Aranan Temel Şartlar
- Peşinat olarak evin %20’sinin hazırlanması
- Gelir belgesinin ibraz edilmesi
- Kişinin kredi sicilinin iyi olması yani kredi notunun çok düşük olmaması
- Kefil istenmesi durumunda kefil gösterilmesi
- Evin ya da arsanın ruhsatlı olması
- Satın alınacak ev inşaat halinde ise en azından evin %80’inin tamamlanması gerekmektedir.
Bu şartların tamamlanması sonrası kişi bankadan teminat karışlığında kredi çekebilir. Bu şartlardan başka ayrıca Ziraat Bankası bazı ek belgeler talep edebilmektedir. Bu belgeler hem krediyi çekecek olan kişi hem de kişiye kefil olacak olanlar için geçerli olacaktır. İşte konut kredisi için istenen belgeler;

Ziraat Bankası Konut Kredisi İçin İstenen Belgeler
Ziraat Bankası ev kredisi için istenen bazı belgeler vardır. Kredinin daha hızlı ve eksiksiz çıkması için bu belgelerin tam olarak hazırlanması gerekmektedir. İşte Ziraat Bankası ev kredisi için istenen evraklar listesi;
- Ziraat Bankası Konut Kredisi Başvuru Formu
- TC Kimlik belgesi
- Çalışma durumunu belirten maaş bordrosu
- Serbest çalışan kişiler, bağlı oldukları meslek kuruluşundan alınan üyelik belgesini temin etmek durumundadır.
- Anonim şirket sahiplerinin ve bu şirketin ortaklarına ait şirket sözleşmesinin yayımlandığı ticaret sicil gazetesi/gazeteleri fotokopisi
- Satın alınmak istenen konutun tapu belgesi fotokopisi
- Bankanın isteyebileceği diğer özel belgeler
Bu belgeler ile birlikte bankaya kredi için başvuru yapılması durumunda, konutun eksper değerinin %80’ine kadar ev kredisinin çıkacağını ifade edebiliriz.

Hangi Durumlarda Banka İpoteğe El Koyar
Çekilen kredi karşılığında gösterilen ipotek banka için bir güvence sayılmaktadır. Kişi ödeme sözü verdiği kredinin taksitlerini ödemezse banka teminata el koyup daha sonra bu teminatı ihale usulü satılması konusunda icra müdürlüğü ile irtibata geçebilir. Peki banka hemen bu taşınmazlara el koyabilir mi?
3 Ay Kredisi Ödenmeyen Konuta El Konulur
Bunun için bankanın tanımak zorunda olduğu bir süre zarfı vardır. Bu normalde 2 aylık bir süredir; fakat banka 3. Ayın da dolmasını bekler. 3. Ayda da herhangi bir ödeme yapılmadığında banka avukatı ile yeniden yapılandırma teklifinde bulunabilir. Bunun kabul edilmemesi ya da bankanın yeni bir teklifte bulunmaması sonrasında artık haciz süreci başlatılmış olur. İcra ile el konulan ev ya da arsa boşaltılır ve daha sonra belirlenen tarihte ihale ile satılır. Satış sonrası elde edilen gelir kişinin borcunu kapatıyorsa kalan para da kişinin hesabına aktarılır.
Kredi Borcu Ödenmezse Kredi Siciliniz Etkilenir mi?
Kredi Sicili sizin bankalar gözünde iyi veya kötü hal çizelgenizdir. Eğer kredi kartlarınızı vaktinde ödüyorsanız, otomatik ödemelerinizde problem yaşamıyorsanız, çektiğiniz kredileri zamanında ödüyorsanız kredi notunuz muhtemelen yüksektir. Fakat konumuza bahsi olan konut kredisi çektiyseniz ve ödemede problem yaşadıysanız kredi sicil notunuz düşük olacaktır. Kredi sicil puanı düzelmek ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi önceki makalemizde bulabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Altına Yatırım İçin En Güvenilir Yerler başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.