Pratik BilgilerTarım KredisiUncategorized

ZEYTİNCİLİK DE PARA VAR MI?

Zeytin, zeytin yağı Türk mutfağı kültürünün vazgeçilmezi, peki zeytincilikte para var mı? Son günlerde şehir hayatından kaçmak isteyenler ege sahillerine ya da güneye yerleşmenin hayalini kuruyor. Bir toprak alıp tarımla uğraşma niyetlerinin olduğunu sizlerde zaman zaman yakınlarınızdan duyuyorsunuzdur. Ceviz ağacı ekimi, zeytinlik alımı, şeftalilik alımı vs. Peki bu işler gerçekten cazip bir yatırım aracı mı? Bu ürünlerin çiftçiye maliyeti ve kazancı ne kadar olmaktadır. Biz bu makalemizde sadece zeytin ve zeytincilik sektörü ile ilgili araştırmamızı size aktaracağız. Bu makaleden zeytincilik hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

ZEYTİNLİK FİYATLARI

Örneğin 1.5 dönüm bir zeytinlik almaya niyetlendiniz. Edremit Körfezi çevresinde 1.5 dönüm zeytinliğin fiyatı 100 bin TL’den başlayıp 1.500 Bin TL’ye kadar çıkan fiyatlarla karşılaşıyorsunuz. Ama bu civarlarda ortalama zeytinlik fiyatları 150 Bin-200 Bin civarında seyretmektedir. Orhangazi -Gemlik civarındaki zeytinliğin ortalama fiyatı 70 Bin TL’den başlayıp 170 Bin TL’ye kadar çıkmaktadır. Orhangazi- Gemlik arasında da ortalama zeytinlik fiyatları 100 Bin TL civarındadır. Eğer cebinizde bu miktarda paranız varsa bir zeytinlik alabilirsiniz.

ZEYTİNCİLİK DE EKSTRA MASRAFLAR NELERDİR

Toprak ile uğraşıyorsanız fazlaca emek vermelisiniz. Toprak çevresinde sürekli aktif emek istemektedir. Mevsiminde gereken bakım yapılmazsa istenildiği miktarda ürün elde edilmeyebilir. Zamanında toprağı havalandırma, tohum ekimi, gübreleme, sulama ve haşerata karşı ilaçlama yapılmalıdır. Zeytincilik de yapılması gereken maddi masrafları ve emeği madde madde anlatmak gerekirse;

Ağaç Köklerini Havalandırma ve Çevresini Temizleme:

Ağaç köklerini, çekirdekten patlayan zeytin fidanlarını temizleme işlemini her mevsim yapabilirsiniz. Genelde zeytinciler ilk bahar aylarını tercih etmekteler.

Gübreleme:

2 tür gübreleme çeşidi vardır. Birincisi, toprak altı gübreleme mart ayında yapılır. İkinci gübreleme çeşidi ise şeker gübresi yapılır. Nisan 15 ve mayıs ayının sonuna kadar iki kez yapılmaktadır. Gübrenin 1.5 dönümlük zeytin üreticisine maliyeti yıllık 200 TL’dir.

Sulama:

Sulama mevsimlere göre değişim göstermektedir. Eğer yağmurlu bir yıl geçirilmişse sulama kendiliğinden olur ve sulama bir maliyet getirmez. Ama beklenen yağmur yağmamışsa tahmini yıllık sulama bedeli 150 -200 TL aralığındadır.

İlaçlama:

Çiçek ilaçlaması mayıs ayında yapılır. Sap dibi ilaçlaması haziran ayında yapılır. Yan çürüğü ilaçlaması ağustos ayında yapılır. Eylül ekim aylarında da takoz ilaçlaması yapılır. Bu ilaçlamaların maliyeti 1.5 dönümlük bir zeytinlikte ilaçların kalitesine göre fiyatları değişse de 200 TL ve 300 TL arasında farklılık göstermektedir. Fakat bu ilaçlamalar sonucunda sinek olduğunu hala görüyorsanız ilaçlama başa döner. sinek yumurtası görüldüğünde tekrar yapılmalıdır. Bu da ek bir maliyet getirmektedir. Bu ilaçlamalara ek olarak mahsulü toplamadan önce ağaç köklerine mantar ilacı yapmak gerekebilir. bunun maliyeti de 10 TL ila 50 TL arasında farklılık gösterebilir.

Sonuç olarak 1.5 dönümlük bir zeytinliğin yıllık üreticiye bakım maliyeti, 650 -700 TL civarındadır. Zeytincilik hakkında daha geniş bilgi almak isterseniz Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Merkezini ziyaret edebilirsiniz.

Zeytin Toplayan Yevmiyeciler

ZEYTİNCİLİK DE DİĞER MALİYETLER

  • Zeytin yağı sıkımı sandığımızdan daha maliyetli olabilmektedir. 3,5- 4 Litre zeytinden 1 Litre zeytinyağı çıkmaktadır.
  • Teneke fiyatlar 6- 8 lira arasında değişmektedir.
  • Zeytinleri kendi başınıza toplamanız mümkün gözükmüyor. Zeytinleri toplamanız için yevmiyeci tutmalısınız. Yevmiyecinin günlük ücreti 70 TL ye gelmektedir.

1.5 dönümlük zeyinlikten en iyi şartlarda 750 kilo zeytin alabilirsiniz. Bu zeytinleri toplatmak (yevmiye ücretleri) + yağını sıktırmak 2000 TL ila 2500 TL arasında değişikli göstere bilir.

Zeytinyağı Fiyatları

Zeytin ve Zeytinyağı Fiyatları (2020)

Güncel zeytinyağı fiyatları kilo bazında 23 TL ile 30 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Üreticiden yada pazardan satışı yapılan çiğ zeytinin fiyatı kilo bazında 10 TL’dir.

Yapılmış marketten alabileceğiniz zeytin fiyatı ise 20 TL ile 40 TL arasında değişiklik göstermektedir.

ZEYTİNCİLİK DE TEŞVİK KREDİSİ

Bankalar şuan tarım desteği ile ilgili düşük faizlerle kredi vermektedir. Tüm tarım faaliyetlerinde teşvik verdiği gibi zeytin üreticilerine de teşvik ve kredi verilmektedir. daha önce bu konuda yazdığımız Tarım Desteği Kredisinde Faiz İndirimi isimli makalemizi okuyarak hangi bankalardan kredi alabileceğinizi ve şartlarını öğrenebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan TARIM DESTEĞİ KREDİSİNDE FAİZ İNDİRİMİ başlıklı makalemizde Faiz indirimi, Tarım desteği ve Tarım kredisi hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu