Vergi Borcu Varsa Banka Hesabı Bloke Olur mu?
Maliyeye vergi borcu varsa banka hesabı bloke olur mu endişesi yaşayabilirsiniz. Devlete olan vergi borcu uzun bir süre ödememişseniz, bu konuda ihtar almaya başladıysanız icra işlemleri yaklaşmış demektir. İcra Dairesinin yapacağı il iş belki de banka hesaplarınıza bakmak olacaktır. Bu makalemizde vergi borcunuz varsa banka hesabınıza bloke koyabilir mi? Koyarsa ne kadarına koyma hakkı vardır? Bu konulara açıklık getirmek istiyoruz.
Vergi Borcu
Vergi, bir ülke sınırlarında yaşayan vatandaşların aldığı hizmetler karşılığında devlete sistematik yaptığı ödemelerdir. Her vatandaş vergisini ödemekle yükümlüdür. Fakat bazen işler istenildiği gibi gitmeyebilir. Vergi ödeyememenin bir ok sebebi olabilmektedir. Genelde iş yeri sahibi olanların, büyük ve orta ölçekli şirketlerin vergi borçları olmaktadır. İşlerin iyi gitmemesi, iş yeri kira borcu, ülkedeki ekonomik sebepleri, istenildiği düzeyde ticari hacim yakalayamama, iflas, iş yeri kapatma vs. gibi sebeplerden dolayı vergi borçları ödenememe durumuna gelebilir.
Vergi Borcu İçin Ne zaman İcra Takibi Başlar?
Vergi borcu uzun süre ödenmediği takdirde bağlı olduğunuz vergi dairesinden ikaz gelebilir. İkaz sonrasında halen vergi borcunuz ödenmediyse, bu defa borçlar için takip süreci başlar. Birkaç aşamadan sonra icra takibine girersiniz. Vergi borcunuzun çokluğu ve azlığı takip için çok önemli değildir. Devlet alacağını karşılamak için borçlunun mal varlığına ve banka kayıtlarını takibe almaya başlar. Devlet aslında vergi borcunu tahsil etmek için çok fazla acele etmez. Fakat vergi borcunuzu ödemediğiniz her gün borçlunun aleyhinedir. Vergi borcunun üzerine faizlerde katlanarak borç her geçen gün büyümeye devam eder. Bundan dolayı bir an önce vergi borcunu kapatmak gerekiyor.
Vergi Borcundan Dolayı Banka Hesaplara Bloke Koyar mı?
Vergi borcunuz varsa banka maaş hesabınıza veyahut bankadaki paranıza el koyar mı? Bu sorunun cevabı evet. Vergi borcunuz olduğunda mala varlığınızdan önce bankadaki mevduatınıza veya maaş hesabınıza el koyabilir. Bankadaki mevduatınızın içinden vergi borcunun tamamı alınır ve gerisi bırakılır. Maaş hesabı için ise aylık kazancınızın 4\1 kadar tahsil edilir. Borcunuz bitene kadar her ay tahsil edilerek borç tamamlanır. Bu konuda maliyenin banka ile arasında olan anlaşmazlığından dolayı maaş hesabının tamamına haciz konduğuna dair uygulamaların olduğunu okuyoruz. Böyle bir durumla karşılaştığınızda hesabınızın maaş hesabı olduğuna dair evrağınızla birlikte bağlı bulunduğunuz vergi dairesine dilekçe vermeniz gerekiyor. Vergi dairesi banka ile iletişime geçerek bu sorunu çözmek durumundadır.
Vergi borcunuz Varsa Başınıza Neler Gelir?
- Banka hesabınıza haciz gelebilir: bu konu hakkında yukarıda ayrıntılı bilgi verilmiştir.
- Aracınızın muayenesi yapılmayabilir: Muayene yaptırmanız gereken aracınıza ait vergi borcunuz varsa aracınızın muayenesini yaptıramaya bilirsiniz.
- Bankalardan kredi çekemezsiniz: Bankalardan kredi çekebilmeniz için kredi sicil puanınız yüksek olmalıdır. Kredi sicilinizin düşük olmasının sebeplerinden biri vergi borcunuzu ödemeniz olmaktadır. Bankalar kredi verirken sizin tüm ödemelerini kontrol eder. Kredi Sicili Bozuk Esnafa Kredi Almak Yollarını anlattığımız makalemizden de faydalanabilirsiniz.
- Vergi Borcunuz varsa ehliyet alamazsınız.
- Vergi borcunuz varsa yurt dışına çıkamayabilirsiniz. Bu konuda yeni yasal düzenlemelere bakılması gerekiyor. Yeni düzenlemeye göre 2019 Temmuz’dan itibaren yurt dışına çıkabilirsiniz.
- Yeni bir iş yeri açamazsınız.
- Vergi borcunuz varsa ev veya araba devir teslim işlemi yapamazsınız.
Vergi Borcu Boynunuzun Borcu
Devlete vergi borcunuzun miktarı az ya da çok olsun fark etmez. Her zaman karşınıza çıkabilir ve sizi sıkıntıya sokabilmektedir. Bundan dolayı vergi affı sırasında yapılacak yapılandırmaları takip etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Bir an önce vergi borçlarınız ödemeniz sizin yararınıza olacaktır.
Bir önceki yazımız olan Bağkur Borcu Olan Esnafın Sağlıktan Yararlanması başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.