VEDOP Beyanname Sorgulama
VEDOP Gelir İdaresi Daire Başkanlığının bir otomasyon sistemidir. Yani bireysel yada kurumsal olan vergi mükelleflerinin ödemeleri borçları yani bu alandaki tüm hareketlerinin bilgilerinin internet ortamında toplandığı bir sitemdir diyebiliriz. VEDOP aslında vatandaşın her yıl gelir vergilerinin takip edildiği ve ödendiği Vergi Beyannamesi sisteminin internet ortamındaki adıdır. Bu makalemizde vedop sistemi aslında nedir, nasıl sorgulanır, şifre nasıl alınır gibi konula açıklık getireceğiz. Merak ettiğimiz konuları bu sayfamızdan okuyabilirsiniz.
VEDOP Nedir?
Gelir İdaresi Başkanlığı ile ortak çalışan kurumların kendi aralarında bilgi alışverişi ve uygulama alanları ve değişimi sağlayan ve vergi mükelleflerinin vergi dairesine getirmeden güvenli ve hızlı hizmet almasını sağlanan bir otomasyon ağıdır. Vergi daireleri bu otomasyon ağı ile tüm işlemleri bilgisayarda yapılmasını sağlamaktadır. Bu sayede kurumlarda bulunan iş yükünün azalması, vergi dairelerindeki çalışmaların etkinliğinin verimin arttırılması, bilgisayar ortamına yüklenen bilgiler ışığında sağlıklı ve hızlı bir karar mekanizması sağlanmaktadır.
VEDOP’un Amacı Nedir?
VEDOP projesinin en önemli amacı bilgilerin bilgisayar ağında birleşmesi ve vergi dairesi çalışanının da vergi mükellefinin de iş yükünü azaltmak, işlemlerin güvenirliliğini ve hızını arttırmak amaçlanmaktadır. Bir kaç madde ile de belirtirsek:
- Vergi mükelleflerini müşteri olarak gören hizmet anlayışı getirmek.
- Şeffaf, hızlı, etkin ve daha verimli bir gelir idaresi sağlamak.
- En doğru bilgiyi zamanında ulaşma ve tüm birimlere sunmak.
- Mükelleflerin ve kurumlarının etkin denetiminin sağlanması.
- Teknolojiyi yakından takip eden bir kurum olma hedefi.
- Vergi gelirlerinin etkin olarak denetlenerek arttırılması,
- Mükelleflere verilen hizmetin kalitesinin artırılması
- Maliye Bakanlığı ile sürekli iletişim içinde olan Gümrük Müsteşarlığı , Banka gibi kurumlarla bilgi sistemlerini etkin ve birlikte çalışabilirliğin sağlanması,
- Vergi politikalarının belirlenmesinde karar vericilere bilgi akışı sağlanması.
VEDOP Ne İşe Yarar?
Bu proje ilk olarak 1995 yılında pilot bir bölgede uygulanarak hayata geçirilmiştir. İnternetin yaygın olduğu ve iletişimin hızlı olduğu bir çağda devlet sistemininde bu dünya da yerini alması gerektiği kaçınılmaz bir gerçek. Tüm dünya da vergi gelirlerinin denetimi, şefaflığı, hızı ve etkinliği açısından internet ortamında bilgi tüm devlet işlemlerinin yapılması tercih edilmektedir. Mükellef açısından işlevine gelince vergi dairesi ile ilgili yapılması gereken resmi işlemleri, ödemeleri, evrak sorgulamaları vs gibi işlemleri vergi dairelerine gitmeden yapılması sağlanmaktadır. Bu sayede vakit ve yoldan tasarruf edilmekte ve işler hızlı bir şekilde yapılmaktadır.
VEDOP Beyanname Sorgulama
Türkiye Cumhuriyeti Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile uzantılı olan WEB adresine giriş yaparak Beyanname Sorgulama tuşuna basmalısınız. Bu kısımda hangi konuda bilgi almak istiyorsanız ona tıklamanız gerekmektedir. Fakat bundan önce şifre\parola almanız gerekmektedir. Nasıl alacağınıza dair bilgi alt kısımda verilecektir.
Beyanname Sorgulama: Beyanname durumu hakkında bilgi vermektedir.
AZO Durumu: Beyannamenin AZO sistemine aktarılıp aktarılmadığı konusunda bilgi vermektedir.
Çıktı Seri No: Beyannamenin Çıktı Seri Numarası göstermektedir.
VEDOP Şifresi Nasıl Alınır?
VEDOP şifresi dediğimiz şey aslında vergi dairesinin internet işlem girişleri için gerekli olan kodlardır. Bu şifreyi de Vergi Dairesinin resmi WEB sitesinde bulunan İnternet Vergi Dairesi Formları bölümünden yer alan formların çıktısını alıp doldurmanız ve imzalamanız gerekmektedir. Doldurduğunuz formla birlikte size yakın vergi dairesine giderek şifre talebinizde bulunmalısınız. Formada doldurduğunuz bilgilerin doğruluğu teyit edildikten sonra internet giriş kodunuz ve şifreniz size zarf içerisinde görevliler tarafından verilecektir.
VEDOP Tarihi Nedir?
Firmalar tarafından ülke dışına yapılan ihracatın ihracat yapanın kayıtlarında belirtilen tarihtir değil ihraç edilen malın Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıktığı resmi ihraç tarihidir. VEDOP tarihi dendiğinde gümrük çıkış beyannamesine yer alan elektronik ortamda (VEDOP) erişilen bilgiler arasındaki kapanma tarihi yani ihracatın gerçekleştiği tarih dikkate alınmalıdır. Faturalara yazılacak tutar ise ihracatın elektronik ortamda (VEDOP) kayıtlı olan tarih ve T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk Lirasına çevrilerek çıkan para evraklara işlenmelidir.
Bir önceki yazımız olan Banka Staj Başvurusu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.