Seyyar Satıcılık İzni Alma Aşamaları
Seyyar satıcılık yaparak çok iyi bir gelir elde edildiği bilinmektedir. Sabit bir dükkanın olmamasının vermiş olduğu avantaj ile, satışların nerede iyi olacağını önceden kestirip en uygun noktalarda seyyar olarak satış yapılabilmektedir. Bu da en iyi müşteri potansiyelinin yakalanmasını sağlayacağı için tercih edilen bir meslek haline gelmiştir. Seyyar satıcılık nasıl yapılır ve Seyyar satıcılık ruhsatı nasıl alınır sorularının yanıtlarını bulabileceğiniz, seyyar satıcılık izni nasıl alınır başlıklı makalemizi sonuna kadar okuyunuz.
Seyyar Satıcılık İçin İzin Şartı
Ülkemizde ne iş olursa olsun kazanç getirsin ya da getirmesin mutlaka bir izne tabi olarak faaliyet sürdürebilirsiniz. Buna seyyar satıcılık da dahildir. Yani seyyar satıcı olduğunuz için bir dükkan açmamanız vergiye tabi olmayacağınız ya da diğer kurallara tabi olmayacağınız anlamına gelmez.
Seyyar satıcılık yapacaksanız mutlaka uymanız gereken kurallar vardır. Biz de bu yazımızda, seyyar satıcılık yapmak istiyorum diyenler için tüm gerekli bilgileri sunacağız.
Seyyar Satıcı Olmak İçin İzin Almak Zorunda mıyım?
Öncelikle izin konusunda gelince; evet bir izin almak zorundasınız. Bağlı olduğunuz belediyeye başvuru yaparak bir izin belgesi yani ruhsat almanız gerekmektedir. Bunun yanında ayrıca vergi dairesine kaydınızı yaparak bir vergi numarası almalısınız. Esnaf grubunda olduğunuz için bir esnaf odasına da kayıt yaptırmalı ve bununla ilgili olarak da adınıza bir muhasebe defteri tutturmalısınız.
Daha önce bu konuyu ayrıntılı olarak ele aldığımız kalabalık yerlerde seyyar satıcılık hakkında yapılması gerekenler başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.
İzinsiz Seyyar Satılık
İzinsiz olarak seyyar satıcılık yapabilirsiniz. Ama yakalandığınızda birçok ceza alabileceğinizi de önceden düşünmelisiniz. Örneğin, seyyar satıcılık ruhsatınız ve diğer belgeleriniz olmadan satışı yaparken tespit edilmeniz durumunda hakkınızda cezai işlem yapılıp, tezgahınıza el konulabilecektir. Zabıta ekipleri size minimum 600 TL olmak üzere bazı cezalar verebilir; hatta sattığınız ürünler doğrudan tüketilen ve bozulmaya müsait ürünler ise o zaman ve hijyen belgeniz yoksa size halkın sağlığını tehdit etmekten adli soruşturma bile açılabilir.
Zabıta Mallara El Koyma Yetkisi
Seyyar satıcıların en çok korktukları durumların başında, zabıtaların eşyalarına el koymasıdır. Zabıtaların bunun yapmak için kanuni dayanakları vardır. Ama ülkemizde, artık birçok işletme kurumsal olarak çalıştığı için zaten seyyar satıcıların yakınlarda ürün satmasına izin verilmemektedir. Buna rağmen seyyar satıcılar, yasak bölgede satış yapmakta ısrar ederse, arabalarına da ürünlerine de el konulabilir.
Ürünlerinize el konulmasını istemiyorsanız, gerekli tüm belgeleri hemen temin etmeniz gerekmektedir. Ayrıca seyyar olarak satış yapamayacağınız bazı noktalar olup bu noktalarda satış yapmamalısınız.
Bir Seyyar Satıcı Belgeseli
https://www.youtube.com/watch?v=tS4BWIZE3zs
Seyyar Satıcılık Yapmak İsteyenleri Karşılaştığı Problemler
Özellikle İstanbul’da seyyar satıcılık yapmak isteyenler belediyeye başvurduklarında izin verilmediğine dair cevap almakta olduklarını söylemektedirler. Fakat bu konuda yapılacak pek bir şey yok. Olumsuz cevap alınsa bile bu konuyu belediyedeki yetkililere danışarak yapmak zorundasınız. İkinci bir seçenek olarak seyyar satıcılık yapmak istediğiniz bölgede bu işi yapanlarla görüşürseniz size tecrübelerini paylaşacaklardır.
Seyyar Satıcılık Ruhsatı Nasıl Alınır?
Seyyar satıcılık ruhsatı için öncelikle ikametinizin olduğu il ya da ilçe belediyesine giderek bir ruhsat talebinde bulunmalısınız. Belediye sizden bazı belgeler isteyecektir. Bunlar belediyeden belediyeye fark etse de genel olarak istenilen belgeler şunlar olacaktır.
- İkametgah belgesi
- Vergi numarası
- Esnaf odasına kayıt belgesi
- Hijyen belgesi
- Türk gıda koteksi belgesi ( gıda ürünleri için gerekli)
- Seyyar satış yapılacak olan ürün hakkında bilgiler. Örneğin, hangi gurup ürün satılacaksa ona göre ruhsat verilir. Tüm gruplar için genel bir ruhsat verilmez.
Bu belgeler ile ruhsat alabilirsiniz. Almış olduğunuz ruhsat ile belediyenin size göstermiş olduğu yerlerde satış yapabilirsiniz. Seyyar satıcılık demek, istediğiniz zaman istediğiniz yerde satış yapabilirsiniz anlamına gelmemektedir. Belediye diğer dükkan sahiplerinin olumsuz etkilenmemesi için size belli noktalar gösterir ve siz de oralarda satış yapabilirsiniz.
Seyyar Satıcılık Kazançlı Bir Meslektir!
Seyyar satıcılı yaparak iyi bir gelir elde edebilirsiniz; ama sattığınız ürünlerin türü oldukça önemlidir. Yani bazı ürünler seyyar satıcılıkta para kazandırmazken bazı ürünler özellikle seyyar satıcılıkta para kazandırır. Buna dikkat edilirse seyyar olarak çok iyi bir kazanç elde edilebilir. Peki seyyar olarak ne satılabilir?
Seyyar Olarak Satılabilecek Ürünler
Sermayem az ama kendi işimi yapmak istiyorum diyorsanız o zaman seyyar satıcılık size göre bir iştir diyebilirim. Çünkü, birkaç bin TL’lik ürün satın alarak çok iyi kazançlar elde edebilirsiniz. Meyve ve sebze satarak güzel paralar kazanabileceğiniz gibi, kuru gıdalar da son dönemde çok iyi para kazandırmaya başlamıştır. Özellikle, sağlığa iyi geldiği düşünülen hormonsuz kuru gıda satışlarından gelirlerinizi arttırabilirsiniz. Bunun yanında seyyar kavrulmuş mısır, kestane, bardakta mısır, ya da seyyar dondurmacılık da yapabilirsiniz. İyi para kazandıran alanlardan bir kaçı da bunlardır.