ZORUNLU DEPREM SİGORTASI
Son zamanlarda zorunlu deprem sigortası yine gündemimizin ilk sıralarına geliyor. Gün geçmiyor ki yeni bir deprem haberi duymayalım. 16 milyon insanın yaşadığı bir metropolde sürekli deprem olacak haberi duymak bu endişeli bekleyişi arttırıyor. Ne yapabiliriz sorusuyla birlikte zorunlu deprem sigortası tekrar gündemimize gelebiliyor. Yaptırdığımız zorunlu deprem sigortası bize ne ölçüde yardımcı olabilir? Zorunlu deprem sigortaları neleri kapsar neleri kapsamaz. Deprem sigortasının fiyatları nelerdir? Bu soruların cevapları aklımıza gelen ilk sorulardır. Bu makalemizde sorduğumuz soruları cevaplamaya çalışacağız.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASI KAPSAMI NELERDİR?
DASK yani zorunlu deprem sigortası deprem ve deprem sonrası meydana gelebilecek infilak, yangın ,yer kayması gibi zararların önceden hazırlan poliçede belirlenmiş limitler içerisinde karşılanması diyebiliriz.
Deprem sigortası aşağıda belirteceğimiz binanın bölümlerini kapsamaktadır.
Temeller
Ana duvarlar
Bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar
Bahçe duvarları
İstinat duvarları
Tavan ve tabanlar
Merdivenler
Asansörler
Sahanlıklar
Koridorlar
Çatılar
Bacalar
Deprem Sigortası Kapsam Dışında Olan Durumlar Nelerdir?
Enkaz kaldırma masrafları
Kar kaybı
İş durması
Kira mahrumiyeti
Alternatif ikametgah ve işyeri masrafları
Mali sorumluluklar ve benzeri başkaca ileri sürülebilecek diğer bütün dolaylı zararlar
Her türlü taşınır mal, eşya ve benzerleri
Tüm bedeni zararlar ve vefat
Manevi tazminat talepleri
Deprem ve deprem sonucu oluşan yangın, infilak, tsunami veya yer kaymasının dışında kalan hasarlar
Depremden bağımsız olarak, binanın kendi kusurlu yapısı nedeniyle zamanla oluşmuş zararlar
ZORUNLU DEPREM SİGORTASI FİYATLARI NELERDİR?
Deprem sigortası evin yer aldığı deprem risk bölgesine ve binanı yapısına göre değişiklik göstermektedir. İlk önce şunu belirtmeliyiz ki deprem sigortası prim ücretinde öncelik, olası bir deprem sonrası en yüksek ödeme bedeli hesaplanır. Daha sonra belirlenen tutar tarife fiyatı ile çarpılır ve ödeyeceğiniz zorunlu deprem sigortası fiyatları belirlenmiş olur.
Zorunlu Deprem Sigortası Belirlenirken Alınan Kıstaslar Nelerdir
Deprem sigortası için belirlenen tarife 5 farklı derecelenme yöntemine göre belirlenmektedir. Deprem riski derecelendirmeleri, il il, ilçe ilçe değişiklik göstermektedir. En önemi faktör ise binanın yapı tarzıdır.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASINDA OLMASI GEREKEN BELGELER
Sigortalının adı, adresi, telefonu, varsa cep telefonu
Sigortalının vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası
Sigortalanacak yerin açık adresi
Tapu bilgileri
Meskenin brüt yüzölçümü
Meskenin kullanım şekli
Binanın inşa yılı
Binanın yapı tarzı
Binanın toplam kat sayısı
Binanın hasar durumu
Zorunlu Deprem Sigortası tümüyle beyan esas alınarak düzenlenmektedir. Eksik ve yanlış bilgilerden kaynaklanabilecek tüm sorumluluk sigortayı yaptıran kişiye aittir.
ZORUNLU DEPREM SİGORTASI FİYAT HESAPLAMA
Deprem sigortası primleri hesaplanırken öncelikli olarak deprem sonrası size ödenecek en yüksek prim üzerinden hesaplama yapılır. Belirlenen teminat tutarı, tarife ile çarpılır ve güncel prim tutarı hesaplanır. deprem sigortanızı hesaplamanız için belirttiğimiz adrese tıklayıp hesaplama yapabilirsiniz. Hesaplama yaparken sigortası yapılacak konutun bulunduğu il, ilçe, binanın yaşı, yapı tarzı, toplam kat sayısı ve yüz ölçümü gibi bilgileri bilmek zorundasınız. https://dask.gov.tr/e-services/portal/calculatePremium
DEPREM SİGORTASI NEREYE YAPTIRILIR
Deprem sigortası poliçeleri yetkili sigorta acenteleri aracılığı ile yaptırılır. Hali hazırda ülkemizde yetkilendirilen 32 adet sigorta acentası mevcuttur. Bu kurumlar aracılığı ile zorunlu deprem sigortası yaptırabilirsiniz.
Konut paket sigortası ve Dask ile ilgili daha önce yazdığımız makaleye konut sigortaları ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için bakabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan DOĞALGAZ FATURALARINI TAKSİTLENDİRME DÖNEMİ başlıklı makalemizde doğalgaz, doğalgaz faturaları ve doğalgaz zamları hakkında bilgiler verilmektedir.