Uncategorized

Nafakaya Haciz Konur mu?

Boşanma sonunda eski eşten alınan nafakaya borçlardan dolayı haciz konur mu? Boşanma, hatta boşanma sonrası nafaka ödemesi ödeyen taraf açısından çok haz edilmeyen bir anlaşma tarzıdır. Boşanma sonrası erkeğin eski eşinin varsa çocuklarının geçimini geçimini sağlaması için bankalar aracılığı ile nafaka ödemesi yapmaktadır. Eğer nafakayı alan tarafın tek geliri olan nafaka ya ise ödeyemediği borç karşısında aldığı nafakaya haciz gelmesinden korkabilir. Böyle bir durumda icra ile karşılaşıldığında nafakaya haciz konur mu endişesi yaşayabilir.

İlgili Makaleler
Nafaka

Nafaka Nasıl Hesaplanır?

İki taraf boşanmak üzere mahkemeye başvurduğunda sonuç boşanma ile sonuçlanmışsa kadın eski eşinden kendisi için ve varsa çocukları için asgari geçim tutarı mahkeme tarafından hesaplanır. Mahkeme tarafından çıkarılan hesap, belirlenen aylar kadının hesabına yatırılır. Çocuklar için belirlenmiş nafaka çocuk 18 yaşına kadar devam eder.

Nafaka Haciz Edilir mi?

Boşanmış olan kadın, boşandıktan sonra nafakadan başka geliri yoksa herhangi bir borçdan dolayı bankaya yatan nafaka haciz edilir mi? endişesine kapılır. Örneğin Boşanmadan sonra bir beyaz eşya aldınız ve senet imzaladınız. Borcunuzu ödeyemediğinizde senetler banka tarafından işleme alınır ve hesaba bloke konabileceğinden korku duyabilirsiniz. Evet haklı bir korku. Eğer hesabınız nafaka dışında açılmış bir hesap olsaydı muhtemelen böyle bir durumla karşılaşacaktınız. Fakat Nafaka alacağına haciz konulması kanunen yasaktır. Ama hesabınıza başka bir yerden nakit aktarımı olmuşsa o kadarına haciz veya tedbir konulabilir.

Dul ve Yetim Aylığına da Haciz Konulamaz

SGK Kanunun dullar ve yetimlerle ilgili olan fıkrasına göre; madde 5510: SSK emeklilerinin aylıklarına SGK alacakları ve nafaka borçları dışında haciz uygulanamaz. Buradan da anlaşıldığına göre nafaka geliri olan dulların yani boşanmış kadınların nafakalarına hiç bir sürette haciz konamaz.

Borcunuz Nasıl Tahsil Edilir?

Boşanmış olan kadının nafakadan başka geliri yoksa ve borçlu durumundaysanız alacaklı borcunu nasıl tahsil edecek? Borcunuz olan kişi tabi bu konuda borcunu tahsil etmek için her yolu deneyecektir. İlk olarak nafaka dışında hesabınız bir nakit akışı yapıldığında o paraya el konabilir. Size ait olduğu tespit edilen eşyalara ve mülklere el konulabilir. örneğin eşinizden boşandınız ve baba evinde yaşıyorsunuz. Babanızın evine haciz gelmesini istemiyorsanız babanızın evine boşandıktan sonra geldiğinizi belgelemelisiniz. Bununla birlikte eve alınan eşyaların sizden önce alındığını da belgelemeniz gerekebilir.

Borcunuzu ödeyemiyorsanız veya bankalardan kredi çekemiyorsanız daha önce sizler için yazdığımız İstanbul’da senetle borç bulma yollarını anlattığımız makalemizi okuyabilirsiniz.

Aşağıdaki videoda boşanma, nafaka, haciz konuları hakkında detaylı bilgiler verilmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=37zVZ25W1zM&t=115s

Nafaka Ödeyen Taraf: Nafaka Ödemeyene İcra Gelir mi?

Eğer mahkemece belirlenmiş bir nafaka borcunuz varsa özel sektörde de çalışsanız devlette de çalışsanız nafaka borcunuzu ödemek zorundasınız. ödemediğiniz taktirde nafaka icra ile haciz edilmek zorunda kalır.

Nafaka İcra Ne zaman Sonuçlanır?

Ödemeniz gereken nafaka borcunuz için icra işlemleri ne zaman başlar? maaşınıza haciz konması için ilk önce kesinleşmiş ve karara bağlanmış bir icra takibi başlanmalıdır. borçlunun çalışıp çalışmadığına dair bilgiler alındıktan sonra ödenmesi gereken borç 90 gün geçmiş ise borçluya resmi olarak uyarı yapılır ve 7 gün mühlet verilir. bu sürede nafaka borcu olan hala nafakasını ödemediyse ödemesi gereken nafaka miktarı kadar maaşından kesilir. Genel olarak maaşa haciz işlemi olduğunda maaşın 4\1 oranında kesinti olmaktadır. fakat nafaka konusu bu kuralın dışında kalmaktadır.

Emekli Maaşına Nafaka Haczi Gelir mi?

Emekli olduğunuzda da boşanmış olduğunuz eski eşinize ve varsa 18 yaş altı çocuklarınız nafakalarını ödemek zorundasınız. Emekli maaşına haciz gelmez diye yanlış bir bilgi olsa da emekli maaşınızın bir kısmı ile nafaka ödemesi yapılmaktadır. bu şekilde eski eşin ve çocuklarının hayatlarını maddi olarak sürdürülmesi devam etmektedir.

Bir önceki yazımız olan Altın Hesabı Nedir? Avantajlı mı? başlıklı makalemizde altın hesabı, gram altın ve gram altın hesabı hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu