KREDİ ÇEKERKEN HAYAT SİGORTASI İPTAL EDİLİR Mİ?
Kredi çekerken bankalar tarafından yaptırılması istenen hayat sigortası iptal edilebileceğini biliyor musunuz? sigortayı yaptırmanız gerektiğini bankalar size söyleyecektir. Fakat hayat sigortası yapmak zorunda değilsiniz. Yaptırılmak istenen hayat sigortasını iptal edebilirsiniz. Bu konu hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz makalemizi okuyabilirsiniz.
Kredi Çekerken Hayat Sigortası ve Diğer Masraflar
İster konut kredisi çekin, isterseniz taşıt kredisi hemen hemen tüm kredi çekimlerinde bankalar size sigorta yaptırmak isteyecektir. Fakat bir bankadan kredi çekmek istediğiniz taktirde karşınıza dosya masrafının yanında hayat sigortası masrafı da yüklenmektedir. Hele ki aldığınız krediyi emlak veya taşıt kredileri için kullanacaksanız, bir çok kalemde de ödemeniz gereken masraflar olacaktır. Peki bu masrafların ne kadarından kurtula bilinir ? düşüncesinde olabiliriz.
Kredi Alırken Neden Hayat Sigortası Yapılır?
Aslında bankalar tarafından yapılmak istenen fakat zorunlu olmayan hayat sigortası niçin yaptırılmak istenmektedir. Kredi çekerken yapılan hayat sigortası aslında çok fazla meblağ ödenmesi gerekmeyen ve ileride olacak problemlere karşı bir önlemdir. Her kurum özellikle bankalar kendini sürekli garanti altına almak ister. Kredi çekerken sizden ipotek ettirmek için bir taşınmaz tapusunu ister. Ev kredisi alıyorsanız aldığınız evi ipotek ettirir. Ödeme ile ilgili problem yaşandığında kredi ile aldığınız mülke yada ipotekli taşınmazınıza el koyabilir. Fakat krediyi alan kişi kredi ödemesi bitmeden ölür ise ipotek ettirdiği taşınmazda mirasa gidecektir. Bu durumda banka zor durumda kalmaktadır.
Kredi Çekerken Hem Hayat Sigortası Hem Taşınmaz İpoteği
Eskiden sadece ihtiyaç kredilerinde sigortalatma şartı vardı . Ama şimdi tüm kredi kalemlerinde böyle bir ek madde mevcuttur. Sadece ihtiyaç kredilerinde alınmasının sebebi; ihtiyaç kredilerinde bankalar başvuranlardan taşınmaz teminatı istemez. Şimdi bankalar hem teminat istemekte hemde sigorta yapmaktadır.
Kredi Çekerken Hayat Sigortası Yapılması Vatandaşın İyiliğine mi?
Kredi çekerken hayat sigortası yapılması bankanın menfaatine olduğu kadar krediyi çeken kişi ve ailesi için olumlu bir prosedürdür. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi banka kredi verdiği kişiye krediyi alan kişi kredi ödemesi bitmeden ölür ise ipotek ettirdiği taşınmazda mirasa gidecektir. Bu durumda ölen mirasçının miras paylaşımı noktasında problem yaşatacaktır. Böyle bir durumda kredi çeken kişi kredisini ödeyemeden vefat ederse krediyi sigorta karşılayacak. Bazı durumlarda kredi ödenmeden vefat etme durumlarında kredi borcu mirasçıya da kalabilmektedir. Ölümden sonra büyük problemleri yaşanmaması için sigorta yapmak daha sağlıklı bir davranış olacaktır.
Erich Fromm bir kitabında “insanların şimdiki bir rahatlığı için ilerideki acılara tercih etme saflığı eğiliminden” bahsetmektedir. Eğilimimiz her ne kadar bu durumda olsa da ileride yaşanma ihtimali olan problemlere şimdiden önlem almak için hayat sigortası yapılması önemlidir.
Kredi Çekerken Hayat Sigortası Nasıl İptal Ettirilir?
Kredi çekerken hayat sigortası masraflarını ödemek istemeyebilirsiniz. Bu konuyu iki açıdan değerlendirmemiz gerekmektedir.
- Sigorta size haber verilmeden yaptırıldı ve masraflara eklendiğini sonradan gördünüz? Bu durumda Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı’na ayrıntılı bir dilekçe ile başvurmanız gerekmektedir.Fakat burada önemli olan sizden habersiz yapıldığı ve masraflara eklendiği ispatlanmalıdır. Bu konu ile ilgili imzanız ve onayınız olmamalıdır.
- Sizin rızanızla hayat sigortası yapıldı. Fakat siz onu iptal ettirmek istiyorsunuz? Evet bu konuda da yapılacak bir şey var. Kredi çekiminden sonra hayat sigortası poliçelerini alarak sigorta şirketine gitmeniz gerekmektedir. Bu talebiniz poliçeniz deki şartlar doğrultusunda iptal edilecektir.
Sigorta Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeli?
Siz kredi çekmek için bankaya başvurduğunuzda size dosya masrafları ve sigorta poliçelerini o arada göstererek imzalayacağınız noktaları gösterebilirler. Siz de aceleye getirip poliçeyi okumadan dalgınlıkla imzalayabilirsiniz. Böyle bir durumla karşı karşıya geldiğinizde ne yapmanız gerektiği ve haklarınızı önceden öğrenmeniz sizin hata oranınızı sıfıra indirecektir. İlk önce poliçenizi dikkatli bir şekilde kalem kalem okumalısınız. Bu işlem bankalar tarafından rutin yapıldığı için sizi zora sokacak eksikliler olabilir.
Dikkat Edilmesi Gereken Konulara Örnek:
Örneğin bazı poliçelerde kredi çekenin vefatının kaza ile olması şartı konmaktadır. Bu konuyu sigorta şirketi ile konuşup kabul etmeyeceğiniz bildirmeniz gerekmektedir. Ya da bazı hastalık sonucu ölümleri sonradan kronik hastalıklarla bağdaştırarak para ödememek noktasında ısrarcı olabilmektedirler. Eğer önceden şeker tansiyon gibi bazı kronik rahatsızlıklarınızı sigorta şirketine söylemeniz belgelemeniz gerekiyor. Eğer bu durumda sigorta şirketi sigorta yapacaksa normalden daha fazla ücret isteyecektir. Eğer hastalıklardan dolayı ölümü bundan dolayı yapmıyorsa sigorta konusunu tekrar düşünebilirsiniz.
Kredi Çekerken Yapılan Sigorta Ücretleri Nelerdir
Sigorta ücretleri kredi çeken kişinin yaşına, cinsiyetine, hastalıklarına göre değişim göstermektedir. Örneğin ihtiyaç kredisi için yıllık ödenmesi gereken miktar ortalama 70 TL kadardır. 350 Biñ TL lik bir ev kredisi için 250 -400 TL poliçeli sigorta yaptırmanız gerekmektedir. Burada unutulmaması gereken konu ise bu sigorta poliçeleri yıllık hazırlanmaktadır. Her yıl bu poliçeler yenilenmek zorunluluğundadır.
Hayat Sigortası Yaptıranlara Vergi İndirimi
Sigorta yaptırdığınız poliçeleri gelir vergisi indiriminden yararlanabilirsiniz. . Bunu aşağıda belirttiğimiz gibi iki şekilde yapabilirsiniz. .
Ücretli çalışansanız, poliçe makbuzunuz ve daha sonraki ödemelerinizin alındı belgelerinin bir kopyasını, çalıştığınız işyerinin muhasebe servisine ilgili ayda vermeniz,
Beyannameye tabi iseniz, poliçe makbuzunuzun ve daha sonraki ödemelerinizin tutarını Gelir Vergisi Beyannamesi’nde belirtmeniz yeterlidir.
Konut Kredisi Çekerken Yapılması Gereken Diğer Sigortalar
Kredi çekerken insan kendini sigortalatıyor. Ev veya taşıt aldığında alınmış olan mülkü ve taşıtı da sigorta yaptırması gerekmektedir. Hayatımıza giren ve girecek olan bir çok kalem sigorta dahili içinde. Son zamanlara küçük veya büyük tüm beyaz eşyalar ekstra ücretlerle sigortalanmaktadır. Bu uygulamalar artık hayatımızın her anında karşımıza çıkacaktır.
Daha önce sizler için yazdığımız Konut Paket Sigortası ve Dask konulu makalemizi okumanızı tavsiye etmekteyiz.
Bir önceki yazımız olan İSTANBUL’DA EN GÜNCEL OTOYOL VE KÖPRÜ ÜCRETLERİ başlıklı makalemizde Avrasya tüneli., Köprü geçiş ücretleri ve Otoban ücretleri hakkında bilgiler verilmektedir.