KONUT KREDİSİ ALIRKEN ZORUNLU SİGORTALAR
Bankalar konut kredisi çekerken yapılması gereken zorunlu sigortalar hakkında kredi müşterisine uzunca bir liste sunmaktadır. Gerçekten yapılması zorunlu sigortalar ve tapu işlemleri sırasında yapılmış bir sigorta evrağı istenen sigortalar nelerdir. Bununla birlikte yapılması zorunlu olmayan fakat bankaların bu sigortaları isteme sebepleri nelerdir. Bu soruların cevabını makalemizde bulabilirsiniz.
Konut Kredisi Alırken Yapılması Gereken İşlemler
Bankaya konut kredisi almak için başvuru yaptığınızda ilk önce sizin kredi notunuza bakmaktadır. Eğer kredi notunuz istenilen düzeyde değilse konut kredisi almanız mümkün gözükmüyor. Kredi notunuzu bankaya gitmeden önce öğrenmeniz sizin işinizi kolaylaştıracaktır. Bu konu hakkında daha önce yazdığımız “Kredi Notunuzu 5 Adımda Öğrenin” başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz. Kredi alma aşamasında banka size yapılması gereken birkaç prasedür söyleyecektir. Bu prasedürlerden ilki dosya masrafı diğerleri ise yapılması zorunlu sigortalardır.
Konut Sigortalarında Yapılması Zorunlu Sigortalar Hangileridir
Bankalar konut kredisi alan müşterilerine sigorta yapması zorunluluğu getirmektedir. Peki bunların hangileri zorunludur. Yani konut alırken hangi sigorta tapuda karşınıza çıkacak evraklar içine girmektedir. Türkiye’de konut kredisi alırken veya kredisiz konut alırken devlet tarafında yaptırmanın zorunlu olunduğu tek zorunlu sigorta DASK’tır. Diğerlerini banka kendi açısından yapılması gerektiğini düşünmektedir.
Devletin İstediği Zorunlu Sigortalar
- DASK- Zorunlu Deprem Sigortası
Bankaların İstediği Zorunlu Olmayan Sigortalar
- Konut Sigortası
- Hayat Sigortası
- Ferdi Ve kaza Sigortaları
DASK -Zorunlu Deprem Sigortası
Ülkemiz fay hatları üzerinde yer aldığı için deprem en önemli gündemlerimizden biridir. Yeni konut alımlarında bankadan kredi alarak alsanız da, kendi öz sermayenizle alsanız da zorunlu deprem sigortası yaptırmak zorundasınız. Dask devlet tarafından yapılması zorunlu tutulan bir sigorta türüdür.
DASK- Zorunlu Deprem Sigortası Neleri Kapsar
Zorunlu deprem sigortası, deprem ve deprem sonrasında oluşabilecek yıkımlar, hasarlar, yangın nedeniyle çıkan hasarlar sonucundaki maddi zararırı kapsamaktadır. Sigortasını yaptırdığınız bina depremde tamamen ya da kısmen hasar aldığı takdirde sigorta maddi hasarı karşılayacağını taahhüt etmektedir. Daha önce ayrıntılı olarak bilgi verdiğimiz Zorunlu Deprem Sigortası ile ilgisi makalemizi okuyabilirsiniz.
Konut Sigortası
Konut sigortası, evinizin olası tehlikelere karşı çıkabilecek hasarların maddi olarak güvence altına alınması diyebiliriz. Konut sigortası bankalar tarafından yapılması istenen fakat yapılması zorunlu olmayan sigortalar kapsamına girmektedir. Konut sigortası yaptırdığınızda eviniz, yangın, sel, deprem, patlama, yıldırım düşmesi veya terör eylemleri kapsamında zararların hepsine karşı teminat altına alınır. Konut sigortasını herkes yaptırabilir. Yani yeni bir ev almanız gerekmemektedir. Hatta ev size ait olmadığı halde eşyalarınızı bu tür zararlara karşı teminat altına alabilirsiniz. Bizim ülkemizde karşılaşacağımız bir sürü doğa olayları ve felaketleri düşünürsek konut kredisi yaptırmak mantıklı gözükmektedir.
Konut Sigortası Fiyatları
Konut Sigortası fiyatlarına gelince, yaptırdığınız evin yapılış tarzı (betonerme, ahşap vs.), bulunduğu deprem riski alanı, yüzölçümü ve içinde bulunan eşya kalemlerine göre değişim göstermektedir.
Hayat Sigortası
Konut kredisi veya başka bir kredi çekmek istediğinizde bankalar sizden hayat sigortası yaptırmanızı isteyecektir. Aslında hayat sigortası zorunlu olmayan sigortaların içine girmektedir. Bankaların kredi çekenlerden hayat sigortası yaptırmalarını istemelerinin sebebine gelirsek; kredi eken şahıs kredi borcunu ödeyemeden vefat ettiği taktirde borç mirasçılara kalmaktadır. Bu da ödeme noktasında probleme sebep olmaktadır. Bankalar hayat sigortası yapıldığında ödenmeyen borcu sigorta şirketlerinden karşılamaktadır. Aslında bu kredi çeken kişi içinde avantajlı bir durumdur. Böyle bir durumda aile yakınlarının yaşayacağı problemi önceden önlemiş olacaktır. Yine de siz kredi çekerken sigorta yaptırmak istemezseniz bu konuya itiraz edebilirsiniz.
Hayat Sigortası Maliyeti Ne kadar ?
Hayat Sigortası kredi ödediğiniz müddetçe her yıl güncellemeniz gereken bir sigortadır. Sigorta ücretleri kişinin yaşına, cinsiyetine, kronik rahatsızlıklarına göre değişmektedir. Ama tahmini ortalama bir ücret söylemek gerekirse 70 TL kadardır.
Hayat Sigortası Yaptırmak İstemeyenler Sigortayı İptal Edebilir
Hayat sigortasını bankalar zorunlu tuttuğu için kredi evraklarının içinde yer alabilir ve siz fark etmeden de sigorta yaptırılmış olabilir. Siz de bu sigortayı ödemelerinizde görebilirsiniz. Gerçekten sigorta yapıldığından haberiniz yoksa bunu ispat edebileceğiniz belgeleriniz elinizde mevcutsa Tüketici Heyeti Sorunları Başkanlığına başvurabilirsiniz. Ama haberiniz var sigorta yaptırmaktan da vazgeçilmişse sigortayı yapan şirkete itiraz dilekçesi yazmalısınız.
Daha önce daha ayrıntılı olarak bilgi verdiğimiz Kredi Alırken Hayat Sigortası İptal edilir mi başlıklı makalemizi okumanızı tavsiye ediyoruz.
Ferdi Kaza Sigortaları
Ferdi kaza sigortalarının yapılmasını bankalar istemektedir. Bunun mantığı aynı hayat sigortasında olduğu gibidir.Krediyi çeken şahıs beklenmeyen ani bir kaza geçirdiği taktirde aldığı krediyi ödeyemeyecek duruma gelebilir. Eğer şahıs kredi alırken ferdi kaza sigortası yaptırmışsa ve beklenmeyen bir kaza geçirmişse, sakatlık, çalışamamazlık durumu varsa kredinin geri kalan kısmını sigorta şirketi karşılamaktadır.
Sigorta Yaptırırken Nelere Dikkat Etmelisiniz
Sigorta yaptırırken poliçelerde ne yazıyor, sigorta kapsamına neler girmektedir hepsini kalem kalem bilmek zorundasınız. Sigorta gelen şikayetlerin çoğu, karşılaşılan problemlerin sigorta poliçesi dışında olduğu sorunu yaşanmakta. Sigorta bazen kelime oyunları yapabilmektedir. Örneğin hayat sigortasında krediyi çeken şahsın vefat etmesi sonucunda kredinin geri kalanını sigorta şirketi tarafından ödenmesi taahhütü vardır. Fakat bazı sigorta şirketleri vefat edenin kaza sonucu ölmesi gerektiği poliçede böyle yazdığını idda edebilir. Sonradan mağduriyet yaşanmaması için tüm ihtimalleri düşünüp sigorta poliçenizi düzenlenmesini sağlamalısınız.
Bir önceki yazımız olan KREDİ ÇEKERKEN HAYAT SİGORTASI İPTAL EDİLİR Mİ? başlıklı makalemizde hayat sigortası, hayat sigortası iptal ve iptal hakkında bilgiler verilmektedir.