Kobi nedir? Kobi Destek Kredi Alma

Son günlerde KOBİ kelimesi sıkça karşımıza çıkmaktadır. Peki KOBİ nedir? Kobi, ülkemizde bulunan küçük ve orta ölçekli tüm işletmelere denmektedir. Bu işletmelerin çalışan sınırı 250 olarak belirlenmekte ve yıllık bilançosu 125 milyon TL’nin altındadır. KOBİ’ ler sadece üretim yapmak zorunda değildir. Küçük ve orta ölçekli tüm işletmeler kobidir. Ülkemizde sektördeki çoğu işletme KOBİ’dir. İşletmeler KOBİ desteklerinden faydalanmak için istenilen resmi evraklar tamamlamak zorundadır. Kobiler 3 gruba ayrılmıştır
1.Mikro Ölçekli KOBİ
Çalışan sayısı 10’dan az, Yıllık Net Satış Hâsılatı veya Yıllık Mali Bilanço Toplamı 3 Milyon TL veya daha az olan işletmeler.
2.Küçük Ölçekli KOBİ
Çalışan sayısı 50’den az, Yıllık Net Satış Hâsılatı veya Yıllık Mali Bilanço Toplamı 25 Milyon TL veya daha az olan işletmeler.
3.Orta Ölçekli KOBİ
Çalışan sayısı 250’den az, Yıllık Net Satış Hâsılatı veya Yıllık Mali Bilanço Toplamı 125 Milyon TL veya daha az olan işletmeler.

KOBİ’ler Neden Desteklenmeli
KOBİ’ler ülkemizdeki işletmelerin çoğunu oluşturmaktadır. Bundan dolayı istihtama, yatırıma, üretime yapacağı katkı ülke ekonomisi açısında çok kıymetlidir. Bu yüzden KOBİ’lerin bankalar ve devlet tarafından desteklemesi ülke ekonomisini canlandıracak ve gelişimi açısında çok fayda sağlayacaktır. Ayrıca ülkemizde toplam girişim sayısının yüzde 99’unun oluşturduğundan ekonomimizde önemli bir yere sahiptir.
KOBİ TÜRLERİ
KOBİ’ler, tanımında da belirtildiği üzere çalışan sayıları ve mali bilgileri dikkate alındığında, diğer işletmeler ile olan sermaye veya oy hakkına göre bağımsız, ortak ve bağlı işletmeler olmak üzere 3’e ayrılırlar.
Bağımsız işletmeler şu şekilde tanımlanır:
Başka bir işletmenin, herhangi bir tüzel kişilik, kamu kurum ve kuruluşlarının ya da birkaç bağlı işletme tek başına veya müştereken işletmenin % 25 veya fazlasına sahip değilse; bunun yanında konsolide edilmiş hesaplar düzenlemiyor ve konsolide hesaplar düzenleyen başka bir işletmenin hesaplarında yer almıyorsa, bu sebeple bağlı bir işletme değilse; bağımsız işletmedir.
24.06.2018 tarihli Resmi Gazete’de 2018/11828 Karar
Ortak işletme şu şekilde tanımlanır:
Tek başına veya bağlı işletmeleriyle birlikte bir işletme üzerinde hakim olmuyorsa, başka bir işletmenin oy hakları veya sermayesinin % 25 ile % 50’si arasında söz hakkı bulunmuyorsa ve kendi oy hakları veya sermayesi üzerinde % 25 ile % 50’si arasında başka bir işletmenin söz hakkı bulunmuyorsa ortak işletme sayılır.Ortak işletmelerde esas alınan nokta, sermaye ve oy haklarıdır.
24.06.2018 tarihli Resmi Gazete’de 2018/11828 Karar
Bağlı işletmeler şu şekilde tanımlanır:
Bir başka işletmenin sermaye ve haklarının çoğunluğuna sahip veya bir başka işletmenin yönetim, yürütme veya denetim kurulu üyelerinin atanması veya azledilmesi yetkisine sahip veya bir başka işletmenin hissedar veya ortağıysa ve diğer hissedar veya ortaklarla yaptığı anlaşmalarda tek başına söz sahibiyse bağlı işletmedir.
24.06.2018 tarihli Resmi Gazete’de 2018/11828 Karar
Kobi Destek Kredisi Nedir Nasıl Alınır?
KOBİ kredisi,işletmeyi sermaye bazında desteklemek amacıyla borçlu cari hesap ile çalışan ve faizli geri ödemesi olan kredi türü olarak tanımlanabilmektedir. KOBİ destek kredileri işletmenin finansmanı, harcamaları için kullanılır. Kişisel ve esnaf harcaması mümkün değildir.Kredi desteği, kullanılacak kredinin çeşidine, tutarına ve vadesine göre, KOBİ’nin iş yaptığı sektöre, ticari hacmine ve geri ödeyebilme yeteneği ile birlikte değerlendirilmektedir.
Kobi Destek Kredisi Veren Bankalar 2019
Her bankanın kendine göre KOBİ’lere destek yöntemleri vardır. En son Ülkemizde 13 bankanın KOBİ’lere destek vermişti. Kimi banka kredi faizlerini çok düşük tutarken, kimi banka ise bir yıl ödeme karşılığı hiç faiz alınmayacağı lahutunda bulunuyor.
- Ziraat Bankası,
- İş Bankası,
- Halkbank,
- Garanti BBVA,
- Yapı ve Kredi Bankası,
- Vakıfbank,
- Akbank,
- QNB Finansbank,
- Denizbank,
- TEB,
- Şekerbank,
- Eximbank.