Uncategorized

İpotekli Ev Almak veya Satmak

İpotekli ev almak veya satmak durumunda kalmışsanız biraz çekinceleriniz olabilir. Bu durum sizi ciddi olarak düşündürecek belki de alacağınız evden ipotekli ev olduğu için vazgeçmek durumunda kalacaksınız. Bu durum ülkemizde yaşanabilen süreçlerdir. Ama ipotekli ev alma noktasında yapılan uygulamalar sayesinde ev alabilirsiniz veya satabilirsiniz. Resmi alım satışın olabilmesi için ilk önce mülk üzerinde bulunan ipoteğin kaldırılması gerekmektedir.bu iki şekilde olabilir. İlki borcunun tamamının ödenerek ipoteğin kaldırılması, ikincisi ise başka bankadan alınan kredinin transferi yapılarak bankanın borcu ödenir ve diğer banka bu defa mülkü ipotek eder. Şimdi ipotek nedir ilk önce ona bakalım.

İlgili Makaleler

İpotekli Ev Almak

İpoteğin Anlamı Nedir?

Özellikle ev kredisi için bankadan kredi çektiğinizde banka aldığınız eve ipotek koyar. Bu uygulamalar diğer ticari kredilerde de olmaktadır. Aldığınız kredi teminatı için bankaya bir mülkü teminat olarak göstermelisiniz ve bankada o mülkü ipotek ederek size kredi verecektir. Banka aldığınız krediye karşı kendini garantiye almak için böyle bir yönteme başvurmuştur. Eğer krediyi alan kredisinin tamamını ödeyemezse banka elinde bulunan ipotekli evi satarak borcu karşılamış olur. Krediyi çeken borcunu kapatmadıkça mülkteki ipotek kaldırılmaz.Alım satım yapmak için banka ile iletişim haline geçilerek gerekli prosedürlerin yapılması için adım atılmalıdır.

İpotek Ciddi Bir İştir

Bankadan herhangi bir neden ile ev kredisi, ticari kredi vs. çektiyseniz dikkatli davranmanız gerekmektedir. Çünkü müşterisi olarak çektiğiniz kredinin taksitlerini tamamlayamadığınız takdirde banka ipoteklediği evi başkasına satarak sizden alması gereken geri ödemeyi buradan tahsil eder. Bundan dolayı hem evinizden olursunuz, hem de daha önce ödediğiniz geri ödemeler içeride kalmış olur. Eğer kredi almışsanız ve bir banka ile muhatap halindeyseniz onun kurallarına göre davranmalısınız. Taksitlerinizi zamanında ödemelisiniz. Bu olayın ikinci bir yönü de mevcut. Çektiğiniz kredinin ödemesini geciktirdiğiniz takdirde kredi puanınız düşecek ve bundan sonra kredi çekme şansınız çok azalacak. Tedbirli davranırsanız zor durumda kalmazsınız.

Kredi Notunuzu öğrenme seçenekleri ile ilgili daha önce yazmış olduğumuz makalemizi okuyabilirsiniz.

İpotekli Ev Alışı ve Satışı

Eğer bir mülkte ipotek varsa ya satış sırasında ya da alış sırasında problem çıkacaktır. Alış ya da satıştan önce banka ile irtibata geçip muhakkak ipoteğin kaldırılması gerekmektedir. İpotek kaldırılmadığı taktirde tapu ve noter işlemleri geçersiz sayılacaktır. Aşağıda bu konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgilere yer verilmiştir.

İpotekli Ev Satışı

Eğer kendi mülkünüz olan ipotekli evi satmak istiyorsanız ve alıcı bulmuşsanız, alıcı ile bankaya gidip gerekli olan işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem 2 şekilde olmaktadır.

  1. Eğer alıcının peşin parası varsa o parayı alıp bankaya yatırarak ipoteği kaldırabilirsiniz. Aksi bir durumda satış noter de geçersiz görülmektedir.
  2. Alıcının peşin parası yoksa kredi çekecekse ev almak için, krediyi alacağı banka ile ipotekleyen banka arasında transfer gerçekleşecektir. Bankalar bu olayı kendi arasında bir kaç prosedürü gerçekleştirdikten sonra ipoteği ev satışı olduktan sonra eve alan kişiye geçirmektedir.

İpotekli Ev Alışı

Eğer siz bir ev almak istiyorsanız ve ev ipotekli ise yine iki seçeneğiniz var. Yukarıda da söylediğimiz gibi peşin para ile evi alacaksanız satıcı ile anlaşarak ipoteği kaldırıp tapu işlemlerinizi yapabilirsiniz. 2. yöntem olarak kredi çekecekseniz; siz sadece uygun kredi seçeneğinizi bulun gerisini bankalar kendi arasında halleder. Türkiye de satışta olan çoğu evde ipotek olduğu için bankalar bu konuda sorun çıkarmadan size yardımcı olmaktadır. Alış ve Satışlarda problem yaşamayacaksınız.

Kredide İpotek Gerekli mi?

Yukarıda da bir kaç kere bahsettiğimiz üzere bankalar çektiğiniz krediler için sizden teminat istemektedir. Özellikle ev kredisi için aldığınız evi teminat göstermek zorundasınız. Bunun en önemli sebebi bankaların kendini teminat altına almak istemesidir. Fakat bazı kredi seçeneklerinde teminat olarak bir mülkünüzü göstermek zorunda değilsiniz. Bunların en başında ihtiyaç kredileri gelmektedir. Bu kredi seçeneğine teminat olarak çalıştığınıza dair bir evrak göstermelisiniz. Eğer kredinizi geri ödemede gecikiyor yada ödeyemiyorsanız maaş hesabınıza bloke konmak durumunda kalınacaktır.

İpotekte Eş Rıza

Eş Rızası

Bankadan herhangi bir nedenle kredi çekmek istediğinizde özellikle ev kredileri için, teminat gösterirken aile mülkü ise ve ailenin yaşadığı bir ev ise bu konuta ipotek koyduramazsınız. Bankalar bu durumda kredi vermezler. Hatta öyle ki eşinizin izni olmadan kredi çekecek birine kefil bile olamazsınız. Böyle durumla şuan yaşanmasa da eğer bankadan kredi çekerken ailenizin oturduğu eve ailenize sormadan ipotek koydurduysanız, yada kredi çeken birisine eşinize sormadan kefil olmuşsanız; olumsuz bir durum yaşandığında mahkemeler kadını ve aileyi haklı bulup koruma altına almaktadır.

Tapu İşlemleri Neden Önemli

Sonuç olarak ipotekli ev alış ve satışlarında tapu işlemleri olmak kaydıyla problem yaşamazsınız. Eğer tapu işlemlerinde bir ihmal ve oyalama yaşanmışsa bazı problemeler yaşayabilirsiniz. Örneğin yıllar önce bir firmadan ev almışsınız. Satıcı size kağıt üstünde satış yapıldığına dair bir evrak verdi ve ipotekli olduğu için tapu işlemleri yapılmadı. Bir bakmışsınız satıcı ipoteği kaldırmamış ve bir gün banka parasını verdiğiniz evinize haciz koydurmuş olabilir. Size önceden ipotekli ev satan ve ipoteği kaldıracağını söyleyen müteahhit 5 yıl sonra belki bulamayacaksınız. Bulsanız da artık parası olmayan ve size yardım edemeyecek durama gelmiş olabilir. Böyle bir olasılıkta tekrar icradan evinizi almak zorunda kalabilirsiniz. Evin baştan ipotekli olup olmaması çok da önemli değil. Önemli olan aldığınız evin tapusunun size ait olmasıdır.

Bir önceki yazımız olan Altın Hesabı Nedir? Avantajlı mı? başlıklı makalemizde altın hesabı, gram altın ve gram altın hesabı hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu