İnternetten ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) Yapma
Devletin verdiği tarım ve hayvancılık ile ilgili tüm desteklerden yararlanabilmek için kişinin ÇKS belgesine sahip olması gerekmektedir. Bunun için çiftçilerin hazırlaması gereken evraklar ve sağlamaları gereken koşullar bulunmaktadır. Aşağıda her bir çiftçinin neler yapması gerektiğini ve ÇKS’nin nasıl alınabileceğini detaylı ve basit bir şekilde anlattık. ÇKS olmadan devlet katkısı almak mümkün olmadığı için, gerekli devlet destekleri ya da bağkur kaydı gibi işlemler için başkasının ÇKS belgesi üzerine kayıt olmak da mümkün olacaktır. Özellikle, tapulu arazisi olmayıp başkasının tapulu arazini ekenler için bu kolaylıklar tanınmaktadır
ÇKS Olmadan Devlet Desteği Alınması Zor Olacaktır
ÇKS belgesinin nasıl alınacağı ve bu esnada istenen belgeler aşağıda ayrıca gösterilmektedir. Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olmadan, Ziraat Odası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Diğer kurumlardan düşük faizli olsun ya da geri ödemesiz kredi olsun destek almak oldukça zor olacaktır. Bundan dolayı bu belgenin mutlaka alınması gerekmektedir.
ÇKS Sistemi Ne Zaman Başladı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2000’li yıllardan itibaren Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) adını verdiğimiz uygulamayı başlatmıştır. Çiftçilerin yaptıkları üretimlerden destekleme alabilmeleri, proje kapsamında verilen hibe desteklerinden yararlanabilmeleri açısından ÇKS kayıtlarının olması gerekir. İnternetten ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) nasıl yapılır ve hangi yollar takip edilmelidir?
İlk Kez Çiftçilik Belgesi Alacak Olanlar Ne Yapmalı?
İlk önce şunu belirtmeliyiz ki başvurunuzu Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerine yapmalısınız. Gerekli olan evrakları tek tek belirtmek gerekirse:
- Nufus Kağıdı Bilgileri (Fotokopisi)
- Tabu sicilden aslına uygundur kaşesi ile birlikte tabu fotokopisi.
- C Formu alınıp arazi tapu bilgileri ve ne ekildiğine dair bilgiler eklenmeli.
bu belgeleri edindikten sonra arazinizin bulunduğu Tarim il ve ilçe müdürlüklerine bizzat başvuru yapmanız gerekmektedir.
ÇKS Kaydının Zorunlu Mudur?
Öncelikle tarımsal faaliyetlerden ve projelerden destekleme alınabilmesi için mutlaka ÇKS kaydının bulunması gerekir. Üstelik bu kaydın ilk yapıldığı andan itibaren her yıl yenilenmesi gerekir. Aksi taktirde devlet tarafından verilen desteklemelerden yararlanılamaz. Bunu bilen çiftçiler genel olarak internetten ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) nasıl yapılır diye merak ederler. Çünkü internet üzerinden işlem yapmak kolay ve pratiktir.
ÇKS Kaydı Nasıl Yapılır?
İnternetten ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) nasıl yapılır veya ÇKS kaydı nasıl yapılır? Çiftçilerin ilk kayıt aşamasında veya kayıtlarını güncelleme aşamasında il veya ilçe tarım müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor. Başvuru esnasında gerekli bilgi ve belgeleri yanlarında bulundurmaları isteniyor. Eğer kişinin tarımsal faaliyet gösterdiği arsaları birden çok il veya ilçe sınırları içerisinde ise bunların her biri için sınırları içindeki tarım müdürlüklerine başvurması gerekiyor. Başvuru tarihi konusunda herhangi bir kısıtlama olmamakla birlikte her yıl için 31 Aralık son başvuru tarihi olarak kabul ediliyor. Bu tarihten sonra önceki yıllara ait destekleme hakları kaybedilmiş oluyor.
İnternet Üzerinden ÇKS Kaydı
E-Devlet üzerinden kayıt işlemi yapılabilmektedir. sizlere belirttiğimiz linke tıklayarak adım adım işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Bilsayarda bu işlemleri gerçekleştirmeniz için evraklarınızın bilgisayara yüklenmiş olması gerekmektedir.
- Çiftçi Belgesi
- Kira Sözleşmesi
- Muvafakat Belgesi
- ÇKS Başvuru Formu, Arazi Bilgileri
Eğer bilgisayarınıza bu belgeler yüklü ise ÇKS Kayıt Sistemine kayıt yapmanız çok kolaylaşacaktır.
ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) Sisteminin Amacı
ÇKS sisteminin amacı desteklemeler kapsamında çiftçinin kayıt altına alınarak gelirinin belirlenmesi, plan ve istatistikleri için veri toplanmasıdır. Bu yüzden bütün çiftçilerin ÇKS üyeliğinin olması istenmektedir. Bu kapsamda da her yıl birçok farklı üründe desteklemelerde bulunulmakta, projelere hibe desteği sağlanmaktadır. Bunlardan yararlanılabilmesi için de Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinde kaydın bulunması talep edilmektedir. İnternetten ÇKS kaydı nasıl yapılır diye merak edenler için ÇKS kaydı öncesinde istenen belgeler vardır. Kaydın yapılabilmesi için bu belgelerin hazır bulundurulması gerekir.
ÇKS Kaydı İçin Gerekli Evraklar
ÇKS kaydı için gerekli evraklar vardır. Bunların bir kısmı her başvuru dosyasında bulunması zorunlu iken bir kısmı gerektiğinde yer alması zorunluluğu taşır. Her dosyada yer alması gereken zorunlu evraklar şunlardır:
- ÇKS kayıt formu,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Arazi bilgilerini gösterir tapu kaydı,
- Tarım parsel bilgileri,
- Çiftçi belgesi,
- Döner sermaye makbuzu.
Gerekli durumlarda bulunması zorunlu olan evraklar da şunlardır:
- Tüzel kişi başvurusu esnasında imza sirküleri ve yetki belgesi,
- Kira sözleşmesi ve muvafakatname, taahhütname, fiili kullanım taahhütnamesi,
- Tahsis belgesi,
- Keşif raporu ve tespit raporu,
- Nüfus kayıt örneği.
Kiralık Arazi Ekimi için ÇKS Kaydı Yapılabilir mi?
Eğer bir araziyi ekmek veya meyvelarının bakımı için kiraladıysanız kira sözleşmesi yapmalısınız. kiraladığınız arazi 100 hektarın üzerindeyse sözleşmeniz noter onaylı olmalı. 100 hektarın altındaysa arazinin bulunduğu mahallenin muhtar ve azalarının imzası yeterli. Kiraladığınız arazi hazinenin veya mal müdürlüğüne aitse kiraladığınız kurumla sözleşme yapmalısınız. Kısacası kimden, hangi kurumdan kiraladıysanız bu kira sözleşmeniz olmalı.Yukarıda verdiğimiz gerekli evraklarla birlikte kira sözleşmesi ile ÇKS başvurusu yapabilirsiniz.
Ailenize Ait Arazi Ekimi İçin ÇKS Kaydı Yapabilir misiniz?
Arazi anne, baba veya diğer akrabalarınıza aitse bu arazide ekim yapmak üzere noterden muvafakat belgesi almak zorundasınız. Muvafakat Belgesiyle birlikte diğer evraklarla birlikte başvuru yapabilirsiniz…
ÇKS Belgesiyle Kredi Alabilirsiniz
Bankaların Tarım ve Hayvancılık hibe veya geri ödemelei kredilerinden yaralanmak istiyorsanız muhakkak ÇKS Belgeniz olması gerekmektedir. bankalar kredi vermek için bir çok evrak istemektedir.Bunların en başında tarım ve hayvancılıkta kullanacağınız kredi olduğu için ÇKS Belgesi olmaktadır. Tabi sadece bu belge elinizde olduğu için hemen kredi çıkmasını beklemeyin. Kredi çıkması için olmazsa olmaz en önemli etken kredi notunuzu yüksek olmasıdır. Kredi notunuzun düşük olduğunu düşünüyorsanız beş adımda kredi notunuzu yükseltme yöntemleri le ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Salma Köy Tavuğu Çiftliği Kurma Maliyeti 2023 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.