FAİZSİZ KATILIM BANKACILIĞI

Türkiye de devlet desteğini de arkalarına alan faizsiz sistemle çalışan Katılım Bankaları sektördeki varlığını yüzde 6 ya çıkardı. Türkiye de 6 tane olan katılım bankalarından sektörde en eski olan ALBARAKATÜRK’dür. En son dahil olanda devlet bankası konumunda olan EMLAK KATILIM bankasıdır. Sistem olarak diğer bankalarla farkları vardır. Katılım ortaklığı prensibiyle çalışır ve mudilerine karpayı verir. Sektörde hızla büyüyen katılım bankları faizsiz bankacılık prensiplerine nasıl uyguluyor, katılım banklarına para yatırmak caiz mi , kredi de vade oranı ile faiz oranı arasındaki farklar nelerdir sorularını da gündeme getirmiştir.
KATILIM BANKALARINA PARA YATIRMAK CAİZ Mİ
İslam da faiz haramdır. Bu kesin hükmün dışına çıkmaktan korkan insanlar Katılım Bankaları ile ilgili tereddüt yaşarlar. Kuran Kerimde faiz kavramını açıklarken “paradan para kazanmak” hususu konusunda durmuştur. Arada bir alım satım yada ticaret olmazsa ise bu fazla kazanılan bedel faiz yada riba olarak adlandırılır. Katılım Bankalarının en önemli ve en belirleyici altın kuralı ise ‘’Faizsizlik Prensibi’’ dir. Faizsizlik prensibinin temelinde de , mevduat sahiplerinden yatırdıkları mevduat karşılığında onlara sabit-belirli bir getiri taahhüt etmemek ve kredi kullandırım noktasında da nakit kredi vermeyip ticarete konu olan malı satıcısından peşin alarak müşterisine vadeli satmaktır . İsimlerinde geçen ‘’Katılım ‘’ sözcüğü , yapılan sistemin kara-zarara katılma/ortak olma anlayışına dayanan bir bankacılık olduğunu belirtmektedir. Çalışma sistemleri diğer bankalardan farklı olan
Katılım Bankaları prensiplerine bağlı kaldıkları sürece çalışılması hususunda diyanetinde icazet verdiği kurumlardır. Diyanet ile ilgili açıklamayı ilgili videodan bulabilirsiniz.
KATILIM BANKASI PRENSİPLERİ
- Faizsizlik prensibi
- Ticaret olma prensibi ( alım-satım)
- Kara zarar ortaklık prensibi
- Yapılan işin belirsizlikten uzak olma prensibi
- Spekülasyondan uzak olma prensibi
- Dinen yasak olan ürünler ile ilgili esaslar ( alkol tütün şans oyunları kumar vb )
- Her şeyin net açık olması –Şeffaflık
KATILIM BANKALARININ KURULUŞ AMACI
Faiz hassasiyeti bulunan kesimlerin tasarruflarının değerlendirilmesi hem tasarruf sahipleri hem de genel ekonomi açısından çok önemlidir. Faiz hassasiyeti bulunan kesimlerin tasarruflarının değerlendirilmesi ve finansman ihtiyaçlarının karşılanması için bir alternatif gerekliliğinin ortaya çıkmasıyla birlikte, değişen dünya şartlarında finansal yapının dışında kalmanın mümkün olmadığından birçok İslami kuralların geçerli olduğu ülkeler gibi Türkiye’de bu sistemi benimsemiştir.
(www.tkbb.com.tr)
Türkiye’de faaliyet gösteren Katılım Bankaları
KATILIM BANKALARI İLE DİĞER BANKALAR ARASINDAKİ FARKLAR
Normal bankalar ile Katılım Bankaları ilk anda işleyiş olarak birbirlerine benzemektedirler. Her iki tür bankalarda piyasadan-halktan ve her türlü kuruluşlardan kullandırmakta böylece tasarruf ile yatırım arasında köprü vazifesi görmektedirler.
Katılım Bankalarının Farkı
Ancak bu iki tür bankacılık birbirlerinden fon toplama ve fon kullandırma noktasında ayrılmaktadır. Mevduat bankaları faiz ile fon toplayıp faiz karşılığı ödünç para vermekte , ancak katılım bankaları ile kara ve zarara katılım yöntemi ile ortaklık esasına dayalı şekilde fon toplayıp ticaret-ortaklık ve kiralama vb yollar ile fon kullandırmaktadır.
Ayrıca Katılım Bankalarının ekonomi açısından en önemli etkileri ,kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınmasını sağlamaktadır. Katılım Bankaları Sanayici-tüccarın ihtiyaç duyduğu malın faturası karşılığında finansman temin etmekte ve bu şekilde kayıtlı ekonomin gelişmesine ve devletin vergi gelirlerinin artmasına katkı sağlamaktadır.
Katılım bankaları ile ilgili ayrıntılı yazı https://www.kredihesabi.com/katilim-bankasi-nedir.html adresinden de okuyabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Altın Hesabı Nedir? Avantajlı mı? başlıklı makalemizde altın hesabı, gram altın ve gram altın hesabı hakkında bilgiler verilmektedir.