Faizsiz Ev Alma Sistmei Nedir? Güvenilir mi?
Faizsiz konut kredisi almak aslında FPK ile oldukça basit. Peki, bu sistem nasıl çalışıyor? Faizsiz ev alımı nasıl gerçekleşiyor?
Faizsiz ev alma sistemleri
Konut kredisi faiz oranlarının artması “faizsiz ev alma sistemini” gün yüzüne çıkartmıştır. Ülkemizde 25 yıldan fazla bir zamandır faaliyet göstermesine rağmen son yıllarda fazlaca rağbet görmeye başlamış hatta yükselen ev fiyatları ve artan faiz oranları bu sistemi günden güne büyütmüştür. 1991 yılından Eminevim firması öncüğü yapmış arkasındanda Fuzulevim , Birevim, Katılımevim firmaları faaliyete başlamıştır. Diğer yandan sistem Türkiye genelinde yaygınlaşırken, bu faaliyeti yapan şirketlerin güvenilirliği daha da önemli olmaya başlamıştır. Edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi; Hazine ve BDDK’nın bu süreçte görevlendirileceği sistem denetimi için girişimler başlattı.
Faizsiz ev alma sistemi nedir?
Faizsiz ev alma sistemi faiz ve vade farkı ödemeden, kişinin ödeme durumuna göre, dilediği yerden istediği gayrimenkulü alabilmesini sağlaması için oluşturulmuş bir sistemdir. Faiz ödememek üzerine kurgulanan Faizsiz Ev Alma Sisteminin özünde imece ve yardımlaşma bulunuyor. Bu sistem ile çalışan kurumlar bu sistemi Elbirliği Sistemi ve açılımı faizsiz kredisiz peşinatsız olan FPK olarak tanımlıyor.
Faizsiz ev alma sistemi nasıl çalışıyor?
Sistem, alınacak evin ve ödenebilecek taksitlerin belirlenmesi ile işlemeye başlar. Belirlenen taksit sayısına göre oluşturulan grupta her ay bir kişi ev taksidi ödüyor. Her ay ödenen taksitler havuzda toplanarak bir ev tutarı oluşur. Noter huzurunda yapılan çekilişle sırası gelen katılımcı biriken tutarla ev sahibi olur. Bütçeye göre peşinatlı, çekilişsiz yada zaman tasarruflu şeklinde farklı seçenekleri mevcuttur. Bu sistemde taksitlerde azalma veya artma olmaz, kira yardımı yapılmaz.
Faizsiz ev alma sistemi güvenilir mi?
Devletin bu kurumları denetimi ile ilgili BDDK yı görevlendireceği bilgisi gelse şuan için denetleyen bir kurum yoktur. Bankalardan farklı çalışan bu şirketler müşterilerine yasal açıdan herhangi bir güvence sunmuyor ya da garanti vermiyorlar. Çift taraflı bir garantörlük söz konusu değildir.
Faizsiz ev alma sistemlerinde komisyon oranları ne kadardır?
FPK olarak da bilinen faizsiz ev alma sistemi ile çalışan firmalar arasında komisyon oranları değişkenlik göstermektedir. Genel olarak alınmak istenen ev değerinin %7 ila %10 arasında komisyon talep ediliyor. Organizasyon ücreti olarak alınan bu komisyonlar için örnek vermek gerekirse 100 bin TL’lik bir ev almak için 7 bin TL ila 10 bin TL arasında bir komisyon ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca herhangi bir sebepten dolayı sistemden çıkılması durumunda ödenen taksitler geri alınabiliyor ama komisyon ücreti geri alınamıyor.
Faizsiz ev alma sisteminin avantajları
- 200 aya kadar vade imkanı mevcuttur.
- Kredi notunuz düşük ise bu sistemle KKB sorgusuna takılmazsınız.
- Sadece ödeyeceğiniz masraf komisyon olduğundan rakam yükseldikçe yada vade uzadıkça maliyet artmaz.
- Peşinatsız yada düşük peşinat seçeneği vardır.
- Krediye uygun olmayan konut ya da arsa gibi gayrimenkulleri satın alabilir.
- Bankaların teminat olarak kabul etmediği araba, arsa gibi sahip olduğun yatırımlar peşinat olarak sunabilir.
- Sisteme katıldıktan sonra belirtilmeyen ek masraflarla karşılaşmazsın.
- Hayat Sigortası yada alınan konut ile ilgili başkaca bir sigorta talep edilmez.
Faizsiz ev alma sisteminin dezavantajları
- İşlemden vazgeçildiğinden ödenen komisyon ücretinin geri iade edilememesi
- Çekiliş sırana bağlı olarak almak istediğin evin fiyatının sürekli artması, enflasyon nedeniyle kurum tarafından verilen tutarın değer kaybetmesi,
- Hem taksit hem kira ödediğin için bütçenin yetmemesi,
- Sistemden çıkmak istersen ödediğin taksitlerin en erken 3-6 ay aralığında sana iade edilmesi,
- Kurum tarafından verilecek toplam ödemenin genellikle söylenilen tarihte yapılmaması ve de geciktirilmesi,
- Satın almak istediğin eve taşınma süresinin uzun olması,
- Firmanın yaşacağı bir krizde, sürece devam etmemesi durumunda ödenen taksitler geri alınamayabilinir.
Bir önceki yazımız olan Altın Hesabı Nedir? Avantajlı mı? başlıklı makalemizde altın hesabı, gram altın ve gram altın hesabı hakkında bilgiler verilmektedir.