Esnaf Kredisi

Esnafa İşsizlik Maaşı 2020’de Başlıyor

İşyerini kapatan veya iflas eden tüccara (esnafa) yeni düzenlemeyle işsizlik maaşı bağlanacak. Daha önceki yıllarda (2018) planlanmış tasarı 2020 Ocaktan itibaren yürürlüğe girerek Esnaflık ve Ahilik Sandığı için prim toplanmaya başlanarak işsizlik maaşı aktiflesecek. 2023’den itibaren de iflas eden ya da işyerini kapatan esnafa işsizlik maaşı bağlanmaya başlanacak.

Esnafa İşsizlik Maaşı

Hangi Esnaflar İşsizlik Maaşından Yararlanacak

  • Serbest Meslek kazancı ve ticari kazanç nedeniyle basit usulle gelir vergisi mükellefi olanlar tacirler.
  • Gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkârlar odasında sicil kaydı olanlar.
  • Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olanlar ve ortaklar

İşsizlik Maaşı İçin Ne Kadar Prim Yatırılması Gerekmektedir?

İşsizlik pirimi için esnaftan maaşın %2 oranında sandığa kesinti yapılacaktır. Devletin katkısı %1 olacaktır. Eğer daha yüksek işsizlik maaşı almak isterseniz asgari ücretin 2 katı üzerinde prim yatırabilirsiniz. Bu da aylık 51 TL ile 102 TL arasında değişen tutarlar olarak görülmektedir.

İşsizlik Maaşı

İşsizlik Maaşı Ne kadar?

İşsizlik maaşı süresi işçilerin çalışma sürelerine göre belirlenmektedir. Son 3 yıl içinde 600 gün prim ödeyenler 6 ay işsizlik maaşı alabilecek.  Eğer 900 gün prim ödemişse 8 ay maaş alabilir. 1080 gün prim ödenmişse 10 ay işsizlik maaşı alabilecek.  İşsizlik maaşı için prim ödemeleri 2019 yılında başlamış olsaydı 2.031,00 TL işsizlik maaşı alınabilecekti.  Genel hesaplaması da son 4 ayın esas kazancının %40’ı oranında işsizlik maaşı olarak belirlenerek bağlanacak.

Kimler Bu Yasaya Tabi Olacak?

  • İflasa tabi olan esnaf iflas sebebi ile mahkemeye başvurduğunda,
  • İflas sebebiyle değil fakat işyerini kapatan esnaf işsizlik maaşından faydalanabilecektir.

İşsizlik Maaşı Almak İçin Nasıl Başvuru Yapabilirsiniz?

 İşsizlik maaşını mücbir sebep olmaksınız sigortasının sona erdiği tarihten itibaren 30 gün içinde Türkiye İş Kurumu (İŞKUR)’a başvuru yapılması gerekmektedir. 30 günden sonra başvuranlarda işsizlik maaşı alabilir fakat alacağı maaş eksik olur.  Örneğin on ay işsizlik maaşı alacakken 9 ay işsizlik maaşı alabilecek.  Yani bir aylık hakkını kaybetmiş olacak.

Tekrar İşe Girerse ya da İş Yeri Açarsa

İşsizlik maaşı süresi dolmadan tekrar iş kuran ya da başka bir işe SGK’lı olarak giren kişinin işsizlik maaşı kesilir.  Fakat yakın zamanda yeniden iş yerini kapatmak zorunda kalırsa ya da işten çıkarılırsa daha önceden süresi dolmamış işsizlik maaşını alabilecek.

Hangi Şartlarda Esnaf İşsizlik Maaşı Alamaz?

Eğer tüccarın veya iş yeri sahibinin Esnaf ve Ahilik Sandığı’na prim borcu varsa sandıktan işsizlik maaşı alınamaz. Fakat iş yerini kapatmadan 90 günlük bir prim borcu olursa, prim borcu bu maaştan mahsup edilir geri kalan kısmı maaş olarak bağlanır. Bununla birlikte işsizlik maaşı almak maksadı veya başka gerekçelerle hileli olarak iş yerini yakınlarına devreder, sonrasında bu hile olduğu tespit edilirse ödenmiş olan maaşlar fazlasıyla geri alınacaktır.

Bir önceki yazımız olan Bağkur Borcu Olan Esnafın Sağlıktan Yararlanması başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu