EFT ÜCRETİ KİMDEN KESİLİR
Bankalar yaptıkları her işlem için komisyon alırlar. Yapılan EFT yada havalelerden de belirlenen oranlarda masraf kesintisi olur. Her bankanın masraf politikası farklı olduğunda standart bir kesinti söz konusu değildir. EFT Ücreti gönderenden mi alıcıdan mı kesilir soru da aslında nereden baktığımız ile alakalı olarak cevaplanabilir.
EFT ÜCRETİ GÖNDERİCİDEN KESİLİR
Para transferlerinde işlem banka şubesinden yapılıyorsa giden EFT işlemi için bankanın belirlediği oranda masraf kesintisi olur. Fatura bedeli ya da kredi ödemesi gibi net rakam transfer yapılacaksa meblağın kesintisiz bir şekilde diğer hesaba aktarılması gerekmektedir. Böyle durumlarda transfer yapılacak olan bedelin yanında ödenmesi gereken komisyon kadar da ek bedel verilmesi gerekmektedir.
Lakin birçok gönderici bu masrafı alıcıya fatura ediyor. Yani gönderilecek miktarın içinden EFT ücretini kesiliyor. Bu nedenle de alıcı parayı eksik almış oluyor. Bu uygulama kimi durumlarda çok etik görünmüyor. Ev sahibine Kira yatırma durumda ya da bir öğrenciye verilecek bursun içinden EFT masrafının kesilmesi karşı tarafı mağdur edebiliyor. Bu nedenle EFT masrafının daha az ya da olmadığı yolları bulmak gerekiyor. Bazı zamanlarda da bankaları para gönderimleri ile ilgili kampanyaları söz konusu olabilmektedir.
EFT ÜCRETİ ALICIDAN ALINIR MI
EFT ücretinin “alıcıdan al” yada “göndericiden al” gibi bir sekmesi yoktur. EFT ücreti “içinden kesilsin” diye bir sekmesi vardır. İçinden kesersen alıcıdan alınmış olur. Ama içinden alınmaz ise ayrıca bir EFT masrafı vermek gerekmektedir. Alıcı banka gelen EFT den herhangi bir masraf almamaktadır.
2019 YILI BANKALARIN EFT ÜCRETLERİ
Bir önceki yazımız olan Altın Hesabı Nedir? Avantajlı mı? başlıklı makalemizde altın hesabı, gram altın ve gram altın hesabı hakkında bilgiler verilmektedir.