Uncategorized

DOĞUM VE HAMİLELİKTE KIDEM TAZMİNATI

Kıdem tazminatının ödenmesi için gereken koşullar nelerdir? 

Kıdem tazminatı alabilmeniz için belirli şartların olgunlaşması gerekmektedir. 1475 sayılı Kanunun 14. Maddesinde geçerli olan şartlar kapsamında kıdem tazminatı almaya hak kazanabilirsiniz. Peki bu şartla nelerdir.

İlgili Makaleler
  1. Aynı işverene bağlı çalışma süresinin en az 1 yılın dolması gerekmektedir.
  2. İşten ayrılmanın iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı bir sebep oluşturmamalıdır.
  3. İşyerinde işin durması.
  4.  İşçinin askerlik gibi bir neden ile ayrılması
  5. İşçinin emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu kapsamda gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması.
  6. Kadın işçinin evlenmesi
  7. İşçinin ölmesi halinde sözleşmesinin fesh edilmesi.

İşinden Kendi İsteği İle Ayrılan Bir Kişi Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

Eğer işten kendi isteğinizle ayrılıyorsanız kıdem tazminatı almaya hak kazanamıyorsanız. Fakat, işten ayrılma sebebiniz; (sözleşmeniz bir yıllık süreyi doldurduysa);

  1. Askere gitmenizin gerekliliği,
  2. Emeklilik vaktinizin gelmesi ve primlerinizin dolması,
  3. Sağlık problemlerinizin sürekli çalışmanıza engel teşkil etmesi
  4. İşverenin iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranışlarda bulunması

Gibi sebepler ise durumunuzu resmi bir belge ile belirttiğiniz taktirde, istifa ederseniz kıdem tazminatı almaya hak kazana bilirsiniz

Malulen Emekliğe Ayrılmak İçin İşten Ayrılanlar

Malullük aylığı nedeniyle işten ayrılıyorum kıdem tazminatına hak kazanırsınız. Çünkü, 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’ncü maddesi uyarınca malullük aylığı almak amacıyla işten ayrılma kıdem tazminatına hak kazanılan hallerdendir.http://iskanunu.com/4857-sayili-is-kanunu-turkce/103

Yaşlılık maaşı almak için işten ayrılanlar

Yaşlılık aylığı almak için yaş dışındaki sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayılarını tamamlayarak kendi isteğinizle iş sözleşmenizi fesh ederseniz kıdem tazminatına hak kazanırsınız.Çünkü, 1475 sayılı İş Kanununun 14’ncü maddesinde yaşlılık aylığı almak için yaş dışındaki sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayılarını tamamlayarak kendi isteğiyle işten ayrılanlara kıdem tazminatı ödeneceği belirtilmiştir.

HAMİLELİK

Hamilelik veya Doğum Nedeniyle İşten Ayrılanlar

Hamilelik veya doğum nedeni ile işten ayrılan işçinin herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Yasal düzenleme açısından doğum veya hamilelik nedeninden dolayı işten ayrılmalar istifa olarak değerlendirilmektedir. Bu yasa gereğince bu sebeplerden dolayı işten ayrılanlar tüm tazminat haklarından vazgeçmektedir.

EVLİLİK

Evlilik nedeni ile işten ayrılan kadının kıdem tazminatı alabilmesi için gereken şartlar nelerdir?

EVLİLİK NEDENİYLE KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR MİSİNİZ

Kadın işçilerin evlilik nedeni ile işten ayrılması durumunda, çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödenmektedir. Bu haktan yararlanılabilmesi için;

 Evliliğinizin gününden itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmenizi yazılı olarak feshi etmeniz gerekmektedir. Feshi esnasında gerekçenin evlilik olduğunu açıkça belgelemeli ve belirtmelisiniz.

Örneğin ;

10 ay önce evlendiniz ve işten ayrılmak zorundasınız. Kıdem tazminatı almaya hak kazanırsınız. Çünkü 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’ncü maddesinde kadın işçi evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacağı belirtilmektedir. Ama bir yıl (1) iki (2) ay önce evlendiniz. İşten ayrılmak istediğiniz takdirde kıdem tazminatı alamazsınız. Çünkü, 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14’ncü maddesinde kadın işçi evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacağı belirtilmektedir. Yani bu süreyi geçirmiş oluyorsunuz.

Bir önceki yazımız olan Altın Hesabı Nedir? Avantajlı mı? başlıklı makalemizde altın hesabı, gram altın ve gram altın hesabı hakkında bilgiler verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu