Devlet Destekli Hibe Krediler Nelerdir, Nasıl Alınır?

Geri ödemesiz krediveren kurumlar vakıflar ve çoğunlukla devlete bağlı kurumlardır. Devlet destekli kredinin verilmesinde amaç yardım etmek ve teşvik etmektir. Bu hibeyi veren devlet kurumları aşağıda listelenmektedir:
- TKDK
- KOSGEB
- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı
Kimlere devlet destekli hibe kredisi verilir?
Aşağıda geri ödemesiz bir şekilde devletten alınan kredi için kimlerin başvuracağı ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Bu bilgiler şu şekildedir:
- Hayvancılık ile uğraşan çiftçiler başvuruda bulunabilmektedir.
- Tarımsal örtü altı ve üstü bitkisel üretime yapan kişiler başvuruda bulunabilmektedir.
- İş fikrine yönelik proje üreten yeni girişimciler başvuruda bulunabilmektedir.
- Esnaflar başvuruda bulunabilmektedir.
- KOBİ’ler başvuruda bulunabilmektedir.
Yukarıda yer alan kişiler dışında kalan vatandaşlar devletten faizsiz kredi alma imkânına sahiptir.
Hibe için istenen belgeler
Devlet destekli kredi başvurularında istenen belgeler başvuruda bulunulan alana göre farklılık göstermektedir. Aşağıda çiftçilerden istenen belgeler yer almaktadır:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- Başvuruda bulunan kişinin ve eşinin ücretli bir şekilde çalışmadığını gösteren belge,
- Vergi mükellefi olunmadığını gösteren belge,
- Başvuru dilekçesi,
- Proje tanıtım formu.
İş yeri kurmak için devlet destekli hibe krediler
Aşağıda iş yeri kurma düşüncesi olan kişilerin hibeye başvuru süreci ile ilgili dikkat etmeleri gereken adımlar yer almaktadır. Bu adımlar şu şekildedir:
- Hibeye başvuruda bulunulmadan önce vatandaşların KOSGEB tarafından eğitim sonucu verilen sertifikanın alınması gerekilmektedir. Bu sertifika için verilen eğitim “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” dir.
- Gerekli eğitim ve sertifikanın alınmasından sonra meslek odasına kayıt işlemleri yaptırılmalıdır. Kayıt işlemlerinde yaklaşık olarak 700 TL’den fazla bir ücret istenmektedir. Vatandaşların meslek odasına kayıt olabilmeleri için bu ücreti tahsil etmeleri gerekmektedir.
- Destek başvurularında bulunabilmek için vatandaşlardan şifre istenmektedir. Bu şifrenin elde edilebilmesi için KOSGEB’e kayıt olunmalıdır. KOSGEB kayıt işlemleri şu internet adresinden yapılmaktadır. Buraya kayıt işleminden sonra KDS sisteminde kullanılacak şifre oluşturma işlemi de yapılmaktadır.
- Şifre oluşturma işleminin ardından KOBİ beyanname oluşturma işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
- Beyanname hazırlama işleminden sonra vatandaşlar “Girişimcilik Destek Programı” na başvuruda bulunulmalıdır.
- Proje sunumu için tarih alınmalıdır.
- Verilen tarihte KOSGEB iş planı projesi için sunum hazırlanarak bu sunumun kabul edilmesi gerekmektedir.
Yukarıda yer alan bilgilerin yanı sıra başvuru süreci ile ilgili daha detaylı bilgilere kurumun kendi sitesinde yer alan PDF’ den ulaşılabilinmektedir.
Hayvancılık, bitkisel üretim ya da turizm alanında hibe
Devlet destekli kredinin hayvancılık, bitkisel üretim veya turizm ile ilgilenen kişiler için hangi alanlarda verildiği ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Bu bilgiler şu şekildedir:
- Meyve ve sebzelerin işlenmesi ile pazarlanması için verilen hibe minimum %50 oranındadır. Bu hibe için 9 ay yatırım süresi verilmektedir.
- Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması için proje süresi toplamda 5 aydır. Bu proje için minimum %50 oranında destek verilmektedir.
- Süt üreten tarımsal işletmelerin kurulması için verilen hibe %60 oranında olup verilen yatırım süresi ise 12 ay olarak belirlenmiştir.
- Et üreten tarımsal işletmelerin kurulması amacıyla verilen destek oranı %65’tir.
- Kırsal alanda turizm faaliyetleri için verilen para ile konaklama ve halı saha spor tesisleri alanında çalışmalar yapılabilinmektedir. Bu çalışmalar için devlet tarafından verilen hibe oranı minimum olarak %50’dir.
- Yerel ürünlerinin ve mikro işletmelerinin geliştirilmesi için hibe verilmektedir.
- Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla devlet destekli kredi imkânı sunulmaktadır.
- Kültür balıkçılığın geliştirilmesi için hibe verilmektedir.
TKDK’ nın desteklediği iller
Aşağıda çiftçilerin hibe alabilmesi için TKDK’nın destek verdiği illerin isimleri yer almaktadır:
Afyonkarahisar Ağrı Aksaray Amasya Ankara Ardahan Aydın Balıkesir Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli | Diyarbakır Elazığ Erzincan Erzurum Giresun Hatay Isparta Kahramanmaraş Karaman Kars Kastamonu Konya Kütahya Malatya | Manisa Mardin Mersin Muş Nevşehir Ordu Samsun Sivas Şanlıurfa Tokat Trabzon Uşak Van Yozgat |
Yukarıda yer alan illerde yaşayan kişiler devlet destekli çiftçi hibesine başvuruda bulunabilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Altın Hesabı Nedir? Avantajlı mı? başlıklı makalemizde altın hesabı, gram altın ve gram altın hesabı hakkında bilgiler verilmektedir.